Foci

2012.06.11. 12:57

EB 2012: ír és orosz (vendég)szurkolói fölény Lengyelországban

A lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság első négy lengyelországi mérkőzését 162 ezer szurkoló látta élőben a stadionokban: a drukkerek fele lengyel, míg a külföldi nézők közül a legtöbben az írek (10 százalék) és az oroszok (8,5 százalék) voltak.

MTI

A krakkói és a mérkőzéseknek otthont adó városok - Varsó, Wroclaw, Gdansk, Poznan - szurkolói zónáiban három nap alatt több mint 740 ezren fordultak meg: csaknem felük Varsóban szórakozott - olvasható az Eb lengyel szervezőinek hétfői közleményében.

A szurkolók nagy érdeklődéssel követték a válogatottak edzéseit is: összesen 77 ezer focirajongó jelent meg a csapatok lengyelországi tréningjein. A legtöbben - 25 ezren - a hollandokra voltak kíváncsiak.

A varsói, gdanski, poznani, wroclawi és a krakkói repülőtereken három nap alatt közel háromezer légforgalmi műveletet, azaz felszállást és leszállást hajtottak végre, ebből csaknem 500 kizárólag az Eb-t szolgálta ki. Az öt város közötti vasúti forgalomban pedig közel 1200 összeköttetést jegyeztek.

Lengyelország keleti részében, a schengeni övezet határán az Eb előtti időszakhoz viszonyítva 30 százalékkal nőtt a forgalom ebben a péntektől vasárnapig terjedő időszakban: összesen csaknem 231 ezren lépték át a határt mindkét irányban. A repülőtereken 15 százalékkal nőtt a külföldi járatok utasforgalma: 40 ezren utaztak be, míg 32 ezren hagyták el az országot.

Az Eb nyitónapján, pénteken közel 12 ezer rendőr és mintegy 2600 városőr felügyelt a rendre az öt lengyel nagyvárosban. A rendvédelmi szervek jelenlétét az ukrajnai mérkőzések idejére csaknem felére csökkentették, míg a vasárnapi összecsapásokon már 7300 rendőr és 1900 városőr volt szolgálatban.

Három nap alatt majdnem 700 alkalommal volt szükség orvosi beavatkozásra és összesen 28 alkalommal került sor rendbontásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!