Foci

2012.07.01. 20:15

Eb 2012 - Történelmi spanyol címvédés

Kijev – A csoportkörben nem bírtak egymással a spanyolok és az olaszok, akik az Eb döntőjében ismét összecsaptak egymással. A találkozó már az első félidőben eldőlt a spanyolok javára.

Matók János

Vajon melyik csapatkapitány, melyik kapus: a spanyol Iker Casillas, vagy olasz kollégája, Gianluigi Buffon emeli majd a magasba a győztesnek járó serleget? Ez volt a kérdés az Európa-bajnokság kijevi döntője előtt. Ami a szigorú történelmi statisztikai tényeket illeti, az olaszok voltak esélyesebbek, hiszen nagy tornán utoljára 1920-ban, az antwerpeni olimpián kaptak ki 2-0-ra a spanyoloktól. Igen – replikázhattak hangosan erre Iniestáék hívei –, de ki az Eb és a vb címvédője? Na ugye, hogy Spanyolország!



Összefoglalva, mindkét csapat esélyesként kezdte a döntőt, de a spanyolok a lélektanilag fontos első negyedórán belül, a 14. percben máris vezetéshez jutottak: Fábregas húzott el Chiellini mellett, majd lövésszerű beadását a „pöttöm” David Silva 6-7 méterről fejelte a kapuba, 1-0. Percek múlva aztán az olaszok gólban „vétkes” védője, sérülésre hivatkozva cserét is kért. Megemberelte magát a hátrányban lévő csapat, volt is dolguk a spanyoloknak a kapujuk előtt, de hibátlanul takarítottak. Sőt, a 41. percben növelték az előnyüket: Casillas ívelése után Xavi a rá jellemző remek kiugratással hozta helyzetbe Jordi Albát, aki Buffon mellett lőtt a kapuba, 2-0.



A szünet utáni folytatásban a spanyolok kezdtek jobban, ennek ellenére Di Natale szépíthetett volna. Előtte viszont Ramos fejesénél Bonucci kezét érintette a labda, de Proenca nem látta indokoltnak a tizenegyest. A 60. percben komoly emberhátrányba kerültek az olaszok: az alig 4 perce beállt Thiago Motta fájdalmasan a hátsó combjához kapott, majd elterült a gyepen, onnan úgy vitték le.

Prandelli kapitánynak pedig már nem volt lehetősége a cserére, hiszen addigra már mindhármat kihasználta. Ezért is volt furcsa, hogy a spanyolok nem szaggatták az istrángot, bár már ők is tudták, hogy a lényegi kérdés eldőlt. Hát még a 84. percben, hiszen Torres is bevette Buffon kapuját, 3-0, majd a 88. percben gólpasszt adott Matának, aki klubtársa a Chelsea csapatában, ezzel 4-0-ra győztek a spanyolok a döntőben.

SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG
4-0 (2-0)


Kijev, 70 ezer 500 néző.
Vezette: Pedro Proenca.
Spanyolország: Casillas – Arbeola, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – David Silva, Fábregas, Iniesta.
Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque.

Olaszország: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo – Balotelli, Cassano.
Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.
Csere: David Silva helyett Pedro (59. perc), Fábregas helyett Torres (75. perc), Iniesta helyett Mata (86. perc), illetve Chiellini helyett Balzaretti (21. perc), Cassano helyett Di Natale (a szünetben), Montolivo helyett Thiago Motta (56. perc).

Még több Eb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!