Foci

2012.06.21. 18:32

EURO-2012 - Kassai: csapatként vállaljuk a felelősséget

Budapest - Érzékenyen érintette Kassai Viktort és csapatát a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság keddi, Anglia-Ukrajna csoportmérkőzésén elkövetett játékvezetői hiba, amely miatt közösen vállalják a felelősséget.

MTI

A tavaly a világ legjobb bírójának választott Kassai és segítői csütörtökön érkeztek meg Magyarországra, s a 36 esztendős játékvezető az mlsz.hu-nak adott interjújában értékelte a meg nem adott gól esetét, amellyel a nemzetközi és a hazai sajtó is sokat foglalkozott. "Rendkívül csalódottak vagyunk" - fogalmazott Kassai.

"Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a sikereket is csapatban értük el, és a felelősséget is igazi csapatként kell vállalnunk. Azért is viseljük nehezen a történteket, mert tudjuk, hogy nagyon sokan bíztak bennünk. Ami történt, azt nem tudjuk megváltoztatni. Téves ítéletünk miatt haza kellett jönnünk, és el kell fogadnunk, hogy számunkra korábban ért véget az Eb, mint azt terveztük, hiszen nagyot hibáztunk."



A tavalyi Bajnokok Ligája-döntőn is bíráskodó Kassai hozzátette, biztos benne, hogy csapatának tagjai erőt fognak meríteni ebből a kudarcból, s a következő szezonban újra bebizonyítják majd, hogy a világ legjobb játékvezetői között van a helyük. "2007 óta minden évben voltak rangos megbízatásaink; ifjúsági U20-as vb, a 2008-as olimpiai döntő Pekingben, U17-es vb elődöntő, a 2010-es dél-afrikai világbajnokság elődöntője, a tavalyi BL-döntő, és az idei Eb olasz-spanyol rangadója. Ezen eredményeink alapján sikerült nevet szereznünk a nemzetközi labdarúgásban, de természetesen az elvárás is nagyobb velünk szemben. Csakúgy, mint a labdarúgóknál, a mi szakmánkban is vannak vereségek" - fogalmazott a sípmester.

Kassai elárulta: az angol-ukrán meccs után végignézték és kielemezték a szituációt, s rögtön látták, hogy hibáztak. "Megpróbáltuk megkeresni az okokat, de az európai szövetség előírása szerint a játékvezető saját döntéseit a nyilvánosság előtt nem kommentálhatja, nem értékelheti" - tette hozzá. "Azért is kegyetlen hivatás a miénk, mert teljesen mindegy, hogy 199 jó döntést hoz a játékvezetői csapat a mérkőzésen, akár egyetlen téves ítélet végzetes lehet a teljesítményünk megítélésében. Minden játékvezetőnek a játéktéren kell az élő szituációt megítélnie, másodpercek tört része alatt, ahol centiméterekről kell dönteni, visszajátszás és különböző kameraállások képének ismerete nélkül."

Kassai a donyecki találkozó 62. percében követte el az Eb eddigi legnagyobb bírói hibáját, amikor az ukrán Marko Devics lövése után nem ítélt gólt. A gólbíró Vad II. István ugyanis nem jelezte neki, hogy a labda áthaladt a gólvonalon, mielőtt John Terry visszarúgta a mezőnybe, így a játék 1-0-s angol előnnyel folytatódott. A végeredmény is 1-0 lett, a társházigazda ukránok - akiknek nyerniük kellett volna a negyeddöntőben kerüléshez - pedig kiestek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!