Foci

2009.07.18. 02:29

Jobb volt az Elfsborg

Szombathely - A Haladás labdarúgócsapata 3:0-s vereséggel zárta svédországi kirándulását - az Európa-liga második selejtező körének első felvonásán az Elfsborg bizonyult jobbnak. Az élet azonban a vereség ellenére sem áll meg.

Tóth Gábor

A Boras Arenában csütörtökön 21 óra körül fújta le a skót játékvezető az Elfsborg- Haladás (3:0) meccset. 22 órakor pedig már indult a zöld-fehér focistákat szállító busz a göteborgi légikikötőbe. A repülő pontosan éjfélkor szállt fel, majd két óra múlva landolt Pozsonyban. Ott ismét buszra szállt a társaság, végül hajnali öt óra után a fáradt focisták végre megpillanthatták a Szombathely-táblát.

A hazaút már korántsem volt olyan vidám, mint odafelé. A legtöbb játékos a meccs után komoran, szótlanul várakozott a buszra. A csapat hangulatfelelőse, Tóth Péter is kezébe temetett arccal üldögélt a találkozó után. Ekkor látszott csak igazán, hogy a játékosok többsége tényleg hitt az Elfsborg elleni bravúrban, a jó eredmény elérésében. A futballisták, a vezetők közötti beszélgetésekből végül az szűrődött le, hogy a svédek gyorsabbak voltak, nagyon agresszívan futballoztak, és az utolsó pillanatig bírták erővel - ennyi elegendő is volt a magabiztos hazai győzelemhez. A szombathelyi delegáció minden tagja sportszerűen, reálisan értékelte az összecsapást, senki nem fogta a szokatlan, eláztatott műfüves pályára a vereséget.

- Egy komoly játékerőt képviselő, összeszokott, már formában, játékban lévő csapat találkozott a mi alakulóban lévő együttesünkkel - értékelt a meccs másnapján a Haladás sok nagy csatát megélt, 39 esztendős védője, Kuttor Attila. - Most nem részletezném, hogy az Elfsborg miben volt jobb nálunk: nagyjából mindenben. Az eredmény ránk nézve hízelgő, jobban is kikaphattunk volna. Ám még egyszer elmondom, hogy a mi csapatunk fomálódik. Betegség, sérülés miatt több alapemberünk hiányzott, illetve a tavalyi alapcsapatból többen eligazoltak. Így sok fiatalt kellett játszatni Borasban, de voltak olyan új fiúk is, akik tétmeccsen most húzták először magukra a Haladás mezét. Ezt a társaságot még a magyar bajnokikra is időbe telik majd összegyúrni, nemhogy az Európa-ligában sikerre vezetni. Ugyanakkor a nehézségeink ellenére igyekeztünk, becsülettel küzdöttünk, jó ideig hittem benne, hogy le tudjuk hozni kapott gól nélkül a meccset. Ám a nagyobb tudás, a nagyobb rutin előtt végül fejet kellett hajtanunk. De sportemberek vagyunk, így a visszavágóra úgy készülünk, hogy igenis meglepetést okozunk, vagy leg-alább tisztes eredménnyel búcsúzunk az európai porondtól - zárta szavait a rutinos futballista.

A Haladás nemzetközi porondon való szereplésének kőkemény anyagi oldala is van. Az UEFA versenykiírása szerint az Európa-ligában körönként 90 ezer euró jár a csapatoknak - a pénz a naptári év végén érkezik meg a számlára. Ezért volt nagyon fontos az Irtis Pavlodar elleni továbbjutás, a kötelező feladatot pedig teljesítették a futballisták. Tehát ha a Haladás az Elfsborg ellen elbúcsúzik az európai porondtól - amire azért jó esély van - akkor is 180 ezer euró (körübelül 50 millió forint) kerül a klub kasszájába. Így talán nem lesz veszteséges a nemzetközi kaland. Ugyanakkor a körönkénti 90 ezer euró nem szentírás, az UEFA különböző indokokkal - például rendezői hiányosság, szurkolói rendbontás miatt - csökkentheti a kiírt összeget.

A Haladás ma 10.30-tól az NB II-es Ajkát látja vendégül egy edzőmeccs erejéig a Rohonci úti stadionban. Azok a szombathelyi játékosok lépnek pályára, akik az Elfsborg ellen nem, vagy kevés lehetőséget kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!