Foci

2013.02.17. 08:17

Mi ebben az üzlet?

A fenti címmel foglalkozott a Nemzeti Sport az élvonalbeli csapatok anyagi ügyeivel.

Bodor Ferenc

A tabella két utolsó helyezettje, a Siófok és az Eger képviselője beszél gondjaikról. Véleményükből kiolvasható az a régi, Puskás Ferenctől származó legendás mondás, miszerint: kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Erre célzott a kitűnő humorista, Hofi Géza is, amikor azt mondta: Uram, tud úszni? Nem! Ha megfizetem? Persze, hogy akkor sem, válaszolták a nézők.

Hogy jön ez ide? Mert, ha van pénz, akkor össze lehet vásárolni sztárfutballistákat, ám az sem biztos, hogy jó csapat lesz belőle. Annál persze lényegesen jobb, mint ahol egyik napról a másikra élnek, azaz túlélésre játszanak. Több klubvezető nyilvánosan elismerte többször is, ha nem kapnának pénzt a televíziótól, lehúzhatnák a rolót. Az említett cikkben stratégiai igazgató, sportközgazdász és volt válogatott labdarúgó beszél a gondokról, összefüggésekről. A nézőkről, a marketingmunkáról s persze a játékról. Mert az igazi reklám a jó játék, a gólok, a győzelem. Akkor talán megtelnek a lelátók, ami a mai magyar futballban csak óhaj. Az elmúlt őszi szezon mérkőzéseinek látogatottságát ismertető táblázaton a Haladás, a Diósgyőr, a Debrecen és a Fradi után negyedik a hazai mérkőzések átlag nézőszámát illetően. Ám ez sem nagy bravúr, hiszen a Rohonci úti szám is mindössze 4286!

Mit tesznek a csapatok a felkészülés idején ahhoz, hogy szebb tavasz legyen? Van, aki kicseréli kerete jó részét, mások igazolnak, van, aki saját utánpótlásából merít. A Haladás az utóbbit választja – feltehetően kényszerből –, azaz úgy tűnik, nem igazol senkit. Az átigazolási listán a távozók között szerepel két név, Korolovszky Gáboré és a kölcsönből visszatérő Nagy Dánielé. Ennél még az MTK sora is gazdagabb, de van csapat, ahol sok név van a két listán. Persze, erre mondhatnánk azt is, jó a Haladás, ne hozzunk senkit. Játsszanak a fiatalok! Játszanak is, csak Sebestyén Péter egy hete tett nyilatkozata szerint nem igazán egységes az itteni utánpótlás-nevelés. Miért? Van ugyanis HVSE, Lurkó és Illés Akadémia. Mikor lesz ebből egység?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!