Foci Eb

2016.07.01. 17:40

Pályán a házigazda

Saint-Denis - A negyeddöntőben a házigazda franciák vasárnap 21 órai kezdettel az Európa-bajnokság meglepetéscsapatát, Izlandot fogadják.

Pum András

A francia válogatott eddig - ha nem is könnyen - de szépen veszi az akadályokat. A csoportmeccsek során Romániát 2-1-re, Albániát 2-0-ra verte, és noha Svájc ellen csak gól nélküli döntetlenre futotta erejéből, így is cso-portelsőként lépett tovább. A nyolcaddöntőben Írország ellen - csakúgy mint a románokkal szemben - ismét hátrányból fordított. Utóbbi meccsen Antoine Griezmann szerezte mindkét gall gólt, a csatár három találatával holtversenyben vezeti az Eb-góllövőlistáját. Előtte pedig Dimitri Payet volt a megmentőember. Nem kérdés, papíron Didier Deschamps együttese Izland ellen is esélyes, de a szigetlakók ellen senki sem mehet biztosra - erről leginkább az angolok tudnának mesélni.

A francia Antoine Griezmann ünnepli csapata továbbjutását az Írország elleni meccs után Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Izland egyértelműen várakozáson felül teljesít. A magyar válogatott selejtezőcsoportjából második helyen továbblépett, 330 ezer lakosú ország futballistái 1-1-et játszottak Portugáliával és Bernd Storck együttesével, majd 2-1-re legyőzték Ausztriát. A svéd kapitány, Lars Lagerback együttese nem fékezett, habár Anglia ellen hamar hátrányba került, óriási meglepetésre 2-1-re fordított, és már a legjobb nyolc között van. Az izlandiaknak nincsenek sztárjaik, viszont elképesztően egységes, szervezett csapatuk van, amely bármely válogatott számára kellemetlen ellenfél. Ha peditg vezetést szereznek, majdnem lehetetlen feltörni az izlandi reteszt. Hat góljukon hat futballista, Bjarnason, Bödvarsson, Sigthórsson, G. Sigurdsson, R. Sigurdsson, Traustason osztozik. Ahogy említettük: meglepetés lenne a franciák búcsúja - ha nem Izland lenne az ellenfél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!