Gasztony

2015.02.09. 18:50

Egy vasi falugondnok kálváriája

Gasztony - Kényes a helyzet a községben, mivel egy határozat miatt a nyugdíjas falugondnok nem dolgozhat tovább. A polgármester szerint ők jogszerűen cselekedtek.

Szendi Péter

Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének társelnöke elmondta, hogy 150 falugondnoki szolgálat tartozik hozzájuk, köztük a gasztonyi is.

- A falugondnoki szolgálatok fenntartói elsősorban az önkormányzatok, de lehet egyház és civil szervezet is. Ebben az esetben is ez történt: 2013 nyarán Gasztony falugondnoka elérte a nyugdíjkorhatárt, de szeretett volna tovább dolgozni. Az akkori önkormányzat felkérte az egyesületet, hogy kössünk ellátási szerződést, így civil szervezetként tovább foglalkoztathattuk a falugondnokot.

Az új faluvezetés szerint azonban az önkormányzati fenntartás hatékonyabb feladatellátást eredményezne.

Francsics János nyugdíj mellett látja el a falugondnoki teendőket Gasztonyban, az önkormányzat döntése szerint már csak néhány hétig Fotó: Szendi Péter

Az egyesület társelnöke elmesélte, hogy a tavaly októberi választásokat követően az új polgármester a falugondnoki szolgálatot szerette volna újra önkormányzati fenntartásban működtetni.

- Ezzel nincs is gond, ha előtte az érintetteket is megkérdezi. Először a falugondnokkal kellett volna beszélni, hogy meddig szeretne még dolgozni. Ugyanis, ha az önkormányzat lesz a fenntartó, a falugondnokot nem tudják tovább alkalmazni, hiszen ő már nyugdíjas. A háttérben szerintem arról szólt a történet, hogy ne ő legyen a falugondnok. Előtte három héttel ugyanis személyesen tisztáztuk, hogy a polgármester meg van elégedve a szolgálattal. A november 27-i testületi ülésen mégis határozatot hoztak arról, hogy felbontják szervezetünkkel az ellátási szerződést. Rögtön felvettem a kapcsolatot a polgármesterrel, de már akkor is hajthatatlannak tűnt. Javasoltam, hogy tartsunk egy közmeghallgatást a faluban - tette hozzá.

Kozma Judit szerint tovább tudják majd foglalkoztatni Francsics Jánost, de lehet, hogy nem Gasztonyban

Nagy Szabolcs gasztonyi polgármester elmondta: Francsics Jánost a nyugdíjas kor elérésekor az előző polgármester kérte, hogy maradjon, de ő a nyugdíjat választotta.

- Ekkor más lett a falugondnok. Az előző polgármester ebbe nem nyugodott bele, és addig keresett, amíg rátalált az egyesületre és a kiszervezés után nyugdíj mellett dolgozhatott tovább a falugondnok. Az önkormányzat képviselő-testülete november végén megtárgyalta a falugondnoki szolgálat ügyét, és úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat által történő fenntartás hatékonyabb feladatellátást eredményez. A képviselők többsége elhibázott döntésnek tartotta, hogy a korábbi képviselő-testület kiszervezte a feladatellátást, hiszen a megyében valamennyi érintett település saját maga látja el a falugondnoki szolgálatot. Ennek érdekében az önkormányzat a megállapodásban rögzített lehetőségével élve jogszerűen felmondta a szerződést a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületével mondta el.

December 20-án közmeghallgatást tartottak, ami elég viharos hangvételű volt Kozma Judit szerint.

- Sokan voltak, látszott, hogy érdekelte az ügy a község lakóit. Összességében azt éreztük, hogy szeretnék, ha a falugondnok továbbra is ellátná a feladatait. A falu lakosságát az egyáltalán nem érdekelte, hogy ki működteti a szolgálatot. A testület egyes tagjai részéről elhangzott, hogy azért ragaszkodunk a fenntartói szerepkörhöz, mert nekünk ez anyagi lehetőséget jelent. Ez határozottan nem így van, mivel az állami normatívához mindig hozzá kell tenni bizonyos összeget, hogy a költségeinket ki tudjuk fizetni. A közmeghallgatáson szerettem volna bemutatni a lakosságnak a falugondnoki szolgálat kiadásait, de erre nem kaptam lehetőséget - tette hozzá Kozma Judit.

Francsics János feladatai közé tartozik egyebek között az ebédhordás is. A képen Horváth Jenő konyhájában váltanak néhány szót

Nagy Szabolcs megjegyezte, hogy a két és fél millió forint összegű éves állami normatíva az egyesületi feladatellátás során sem volt elegendő, így jelentős összeggel kellett hozzájárulni a működéshez.

- A döntésnek köszönhetően a falugondnoki szolgálat fenntartása a jövőben kisebb költségekkel jár majd. Az önkormányzat a korábbi gyakorlattól eltérően nyilvános pályázatot írt ki a falugondnoki munkakörre a jogszabályi előírások szerint annak érdekében, hogy az egyesülettel kötött megállapodás megszűnését követően a falugondnoki szolgálat működése folyamatos és zavartalan legyen a településen - mondta el a polgármester.

Francsics János falugondnok szerint a falu mellette állt a közmeghallgatáson, a képviselő-testületnek ezért újra kellett tárgyalnia a határozatot. Január 28-án újabb testületi ülést tartottak, ahol továbbra is kitartottak a határozat mellett a testületi tagok közül hárman. Kozma Judit ezt követően utánanézett a jogszabályi lehetőségeknek:

- Az derült ki, hogy az önkormányzat visszaveheti a szolgálat működtetését, de csak az ellátási szerződést bonthatja fel. A működési engedély tehát továbbra is nálunk lenne, vagyis mi kapnánk meg a normatívát a jövőben. Szombatra egy falugyűlést terveztünk a lakosság tájékoztatása érdekében. Kértem a polgármestert: hadd tartsuk meg az eseményt a művelődési házban, de ő határozottan kijelentette, hogy nem mehetünk be oda. Az egyesületet ugyanis kitiltotta a falu minden olyan közintézményéből, ahol meg tudtuk volna tartani a falugyűlést. Döntését azonban nem indokolta meg. Végül úgy döntöttünk, nem tartjuk meg egyelőre a falugyűlést, inkább a sajtó útján tájékoztatjuk a gasztonyi embereket a falugondnoki szolgálat jövőjéről - tette hozzá Kozma Judit.

Nagy Szabolcs elmondása szerint falugyűlést csak a polgármester hívhat össze.

- Az előző közmeghallgatáson előadott stílus miatt nem akartam további feszültséget szítani. Ezért nem hívtam össze falugyűlést. Tájékoztatót bárhol, bármikor tarthattak volna, de falugyűlést, közmeghallgatást nem.

Az egyesület társelnökétől megtudtuk, hogy az új falugondnok kiképzése sokba kerül: a kötelező, 260 órás bentlakásos tanfolyamért hozzávetőlegesen 400 ezer forintot kell fizetni.

- Jelentős összeget spórolna meg a faluvezetés, ha nem sietnék el annyira a döntést. Győr-Moson-Sopron megyében is volt egy hasonló eset, de ott annyira ellehetetlenítették a falugondnok munkáját, hogy végül lemondott. Tettem egy kompromisszumos javaslatot is, miszerint elfogadjuk a döntésüket, de legalább a futó projektjeink hadd záruljanak le, így az év végéig maradt volna változatlan a csapat. Egy teljesen új embernek sok idő lenne, amíg mindent betanul. De ezt a megoldást sem fogadták el, így márciusig érvényes az ellátási szerződésünk a gasztonyi önkormányzattal, de a falugondnokot mi tovább foglalkoztathatjuk akár Gasztonyban, akár egy másik településen . tette hozzá Kozma Judit.

Francsics János falugondnok elmondása szerint amikor tájékoztatták a döntésről, mondta, hogy szeretné befejezni a függőben lévő tevékenységeit.

- Nem terveztem, hogy még hosszú évekig elláttam volna nyugdíjasan a falugondnoki feladatokat. Azt javasoltam a polgármesternek, hogy a tanév végéig hadd dolgozzak, mivel sok tervemet nem sikerült még megvalósítanom. Lett volna még dolgom, hiszen az óvodába különböző játékokat készítek folyamatosan, és még nem fejeztem be mindet. Sok falubelivel találkozom munka közben, a legtöbben pedig nem feltétlenül értenek egyet a faluvezetés döntésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!