Gasztony

2016.04.12. 18:49

Fontos, hogy Gasztony élhető település maradjon

Gasztony – Az idősek igényeit ellátja a falugondnoki szolgálat, a legkisebbek a gyönyörű, virágos óvodaudvaron biztonságban játszhatnak. Ha nem vágyik túl nagy nyüzsgésre, Gasztonyban minden korosztály jól érezheti magát.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy Szabolcs polgármester szívesen és büszkén beszél a falujáról. A szentgotthárdi járás legszélső falujában nincsenek nagy attrakciók, de ami van, arra egészséges lokálpatriotizmussal tekintenek.  Például a műemlék Pázmándy-kastélyra, vagy inkább kúriára, amit nem hagytak üresen állni, hanem szépen belakta a község. Itt van a cserépkályhával fűtött önkormányzati hivatal, itt a könyvtár és a kulturális rendezvényeknek helyet adó nagyterem. De büszkék a Mária-kertre is, amit a  negyvenes években Piller Dezső helyi oktató  hozott létre a tanítványaival. „Csupán" azért, hogy a Nagyboldogasszony templom mellett legyen egy olyan hely is, ahol nyáron, szabadtéren is dicsérhetik a Szűzanyát. Az erdei imahely a vasfüggöny korszakában nem működhetett, ám a rendszerváltás után a falubeliek első dolga volt, hogy kitisztítsák, rendbe tegyék, és 1990 májusában már újra tábori misén zengett az ének. Ahogy azóta is, minden nyáron. Jönnek ide zarándokok a szomszédos településekről  is szép számmal.

A színmagyar, katolikus falut mindig erős vallásosság jellemezte. A közösségi életnek ma is legjelesebb alkalmai az egyházi ünnepek: az úrnapi körmenet, az adventi műsor, a Mária-kerti mise. Egyetlen helyi család két papot is adott az egyháznak: Takács László Nádasdon, testvére, Gyula pedig Rábagyarmaton plébános. Gasztony egyikükhöz sem tartozik hivatalosan: itt a csákánydoroszlói lelkipásztor, Orsos Zoltán teljesít szolgálatot, akivel szintén jó a kapcsolata a falunak.  Hogy mi az oka, talán a helyiek sem tudják, de Gasztonyban soha nem volt Lenin vagy Élmunkás utca.  A Bosnyák, Kuruc és más, 1975 óta létező szép magyar utcanevek sokat elárulnak az itt élő emberek szemléletéről.

Mint minden hasonló, 500 lélek alatti település, úgy Gasztony is lassan öregszik. Ebben az évben már négy kilencvenéves lakost köszönhetett a faluvezető. Úgy látja, ahhoz, hogy egy fiatal letelepedjen itt, óvoda, iskola, állandó orvosi ellátás, posta kellene. Ebből kettőt sajnos nem tud már biztosítani a falu: az iskola sok éve megszűnt, a levelet mozgópostás hozza. Van viszont hetente kétszer orvosi rendelés, és sikerült megtartani a kisdedóvót.  A Tapsifüles óvodába jelenleg négy faluból tizenkilenc gyerek jár. Templommal közös,  tágas parkjában Tündérkertet létesítettek, ahol minden tavasszal fát ültetnek az előző évben született gyerekeknek. Van, amikor úgy hozza az élet, hogy csak egy fát kell ültetni, máskor ötöt is. A 2010-ben létesített kert első fái lassan termőre fordulnak, a gyerekek nagy örömére.

Amit Gasztony kínálni tud a lakóinak, az a jó fekvése. Körmend és Szentgotthárd között félúton, jó közlekedéssel, az átmenő forgalomtól mégis elzártan, nyugodtan élhetik itt napjaikat az emberek. Dolgozni Körmendre, Szentgotthárdra ingáznak az aktív korúak, a gyerekek zöme a csákánydoroszlói iskolában tanul. Aztán hazajönnek a csendes falujukba, ahol a Lám patak kanyarog a kertek alatt. Valamikor próbálták itt meghonosítani a vadvízi evezést, de az ötlet elhalt. Gasztony nem küzd a turisták kegyeiért. A tiszta levegőjű, élhető falut szeretnék fenntartani a mai állapotában – ahol minden szükséges megtalálható.  A sportolási lehetőségről két helyi egyesület gondoskodik – fociban és asztaliteniszben is jók a gasztonyiak. A kulturális élet szervezésére pedig ott a Gasztony Kulturális Örökségéért Alapítvány, aminek munkáját igényes közösségi alkalmak, ünnepek, színielőadások jelzik.

- Igyekszünk a kínálkozó  pályázatokat maximálisan kihasználni községünk fejlesztésére -  magyarázza az elöljáró. A fő csapásirány az óvoda, ahol a régi iskolaépületből tornaszobát akarnak kialakítani. Tovább gazdagodik a kastélyt körülvevő, ugyancsak műemlék park is. Az épület mögött közösségi teret, kemencét, sportpályát terveznek, hogy itt tényleg minden rendezvény otthonra találhasson. Az előkertben pedig történelmi parkot terveznek. A meglévő millenniumi és háborús hősi emlékmű mellé őszre elkészül Marosits József 56-os emlékműve. Később kettős kereszttel, 1848-as szoborral is bővül a park, és vannak elképzelések a falu szülöttének, Széll Kálmánnak közelgő 175. évfordulójára is. A templom pedig  jövőre 275 éves lesz –  a tatarozása már el is kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!