Gazdaság

2006.08.17. 02:28

Jól haladnak

Körkép (kit) - A honi tőzsde nagyágyúi közül a Mol és az OTP is a várakozások feletti negyedéves teljesítményről számolt be, s a körmendi gyárral rendelkező Egis szekere is jól futott.A nagyobb cégek növelni tudták teljesítményüket

Mórocz Zsolt

A tőzsdei nagyvállalatok zöme remek második negyedéves eredményekkel rukkolt elő. A magas olajárakból jelentős hasznot húzó Mol például jelentősen (csaknem 18 százalékkal) meghaladva az elemzői várakozásokat 76,6 milliárd forintos nettó profitról számolt be, s az egész első fél évet tekintve már 187,4 milliárdos nyereségnél tart. Az OTP befektetői szintén örülhettek, a bank teljesítménye ugyanis - a nem kamatjellegű bevételek dinamikus emelkedése nyomán - a legoptimistább prognózisokat is felülmúlta, az első negyedév utáni adózott eredmény: 46,7 milliárd forint. A Magyar Telekom 17,9 milliárd forintos eredménye viszont csaknem tíz százalékkal lett kevesebb a vártnál, 15,9 milliárdos profitjával a Richter viszont ismét kellemes meglepetést okozott. A másik gyógyszergyártó, a körmendi gyáregységgel is rendelkező Egis negyedéves árbevétele 22,045 milliárd forint lett, s ez leginkább a növekvő keleti exportnak köszönhetően 30 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A cég negyedévi adózás előtti eredménye elérte a 4,527 milliárd forintot. A megtérülési ráták alapján számolt rangsorban szintén előkelő helyen áll az Egis, ugyanitt a sereghajtók: az üzemi és adózás előtti szinten is veszteséges Fotex, illetve a Rába és a Globus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!