2006.09.22. 02:28
A csávázás fontossága
Az augusztus végén, szeptember elején elvetett káposztarepcék már javában sorolnak. Néhány helyen már olyan mértékű a fejlettség, hogy elborította a f ...
Az augusztus végén, szeptember elején elvetett káposztarepcék már javában sorolnak. Néhány helyen már olyan mértékű a fejlettség, hogy elborította a földet. A következő időszak munkái közül a legjelentősebb lesz az őszi kalászos gabonák elvetése. Megkezdődött a talajelőkészítés, amely a kedvező időjárás, a jókor jött eső hatására jó magágykészítést tesz lehetővé. Az ideális vetőágy elkészítése mellett másik fontos teendő a vetőmag előkészítése. A vetésre szánt mag előkészítésének legfontosabb technológiai eleme a vetőmagcsávázás. A több mint másfél millió hektáron termesztett őszi vetésű kalászosoknál mintegy húsz készítmény használható eredményesen csávázásra. A megyei növényvédelmi szolgálatok évről évre jelzik olyan betegségek előfordulását, amelyek csávázással hatékonyan visszaszoríthatók. Ezek azért veszélyes gombák, mert mérgező anyagcsere-termékeik miatt a gabonát alkalmatlanná teszik bármely élelmiszeripari vagy takarmányként való felhasználásra. A vetőmagcsávázásnak tehát kiemelt célja, hogy az elvetett magot megvédje a rajta, benne és a talajban lakó károkozóktól és kártevőktől. Nem feltétele a csávázószernek, de külön érdeme, ha olyan adalékokat is tartalmaz, amelyek kedvezően elősegítik a gyökérnövekedést, bokrosodást, vagy védelmet nyújtanak a korai levélbetegségek ellen. Léteznek már olyan csávázószerek, melyek a fenti hatások mellett riasztóak a madaraknak is. Ezt ott érdemes használni, ahol gyakori, vagy nagyobb mértékű a vetést látogató madarak előfordulása. A vetőmagcsávázás költsége a gombaölő csávázószerek esetében hektáronként 1500-2500 forint között alakul, viszont a termés-eredményre gyakorolt pozitív hatása ennél nagyobb mértékű. A rovarölő csávázás már költségesebb, csak indokolt esetben szükséges alkalmazni - például vetőmagtermesztésnél -, ahol a vírusmentesség kiemelkedő szempont. A vetőmag- előállítók az értékesítésre szánt vetőmagot az esetek többségében már csávázott állapotban értékesítik.
Ma a minőségi gabonatermesztés alapfeltétel. A minőséget és mennyiséget meghatározó tényezők közül kiemelkedő fontosságú a vetőmagcsávázás, ezért bármelyik csávázószert választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy használata megtérülő befektetés.
Ma a minőségi gabonatermesztés alapfeltétel. A minőséget és mennyiséget meghatározó tényezők közül kiemelkedő fontosságú a vetőmagcsávázás, ezért bármelyik csávázószert választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy használata megtérülő befektetés.
Ma a minőségi gabonatermesztés alapfeltétel. A minőséget és mennyiséget meghatározó tényezők közül kiemelkedő fontosságú a vetőmagcsávázás, ezért bármelyik csávázószert választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy használata megtérülő befektetés.