Gazdaság

2006.09.08. 02:27

Almaszüret ideje jön

A Vas megyei házikertekben a legnagyobb területen az almát termesztik. A tájegység éghajlata és tala-ja alkalmas a jó minőségű gyümölcs előállítására. ...

Mórocz Zsolt

A Vas megyei házikertekben a legnagyobb területen az almát termesztik. A tájegység éghajlata és tala-ja alkalmas a jó minőségű gyümölcs előállítására. Ha lehetőségünk van, kertünkben legyen egy nyári, egy őszi és legalább két téli almafajta.

Szeptember hónap közepe és vége a téli almaszüret ideje. Az idő alkalmas arra, hogy számvetést készítsünk az év termesztési gondjairól. 2006-ban az almatermesztés nehézségét - miként 2005-ben is - a varasodás elleni védekezés adta. Az időjárási körülmények miatt még az elkötelezett vegyszeres (kémiai) védekezés termesztői sem tudtak eredményesen permetezni. A tenyészidőszak alatt, az alma pirosbimbós állapotától szinte napjainkig, olyan fertőzési nyomásnak volt kitéve, amelyet csak egy intenzív növényvédelemmel és a fajta jó megválasztásával lehetett kivédeni. Vannak ugyanis fogékony és kevésbé fogékony fajták. Fogyasztási szokásainkat azonban az íz- és zamatanyagok, valamint a téli eltarthatóság határozzák meg.

A varasodás elleni küzdelem májusban kezdődött. Az esős napok száma 15 volt, és a hónapban közel 80 milliméter csapadék hullott. A gombabetegség első tünetei a leveleken, később a termésen jelennek meg. A leveleken pár milliméteres olajzöld folt látható, amelyet barnás bevonat fed. Ha a varas foltok elhatalmasodnak, a levelek hullása megkezdődik. A kórokozó a gyümölcsöt is megtámadja. A termésen kezdetben barna, parás foltok keletkeznek, és ezek berepedeznek. A gyümölcs torzul, lehullik, a fán maradó része pedig nehezen tárolható, annak minősége leginkább léalma.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

Szeptember hónap közepe és vége a téli almaszüret ideje. Az idő alkalmas arra, hogy számvetést készítsünk az év termesztési gondjairól. 2006-ban az almatermesztés nehézségét - miként 2005-ben is - a varasodás elleni védekezés adta. Az időjárási körülmények miatt még az elkötelezett vegyszeres (kémiai) védekezés termesztői sem tudtak eredményesen permetezni. A tenyészidőszak alatt, az alma pirosbimbós állapotától szinte napjainkig, olyan fertőzési nyomásnak volt kitéve, amelyet csak egy intenzív növényvédelemmel és a fajta jó megválasztásával lehetett kivédeni. Vannak ugyanis fogékony és kevésbé fogékony fajták. Fogyasztási szokásainkat azonban az íz- és zamatanyagok, valamint a téli eltarthatóság határozzák meg.

A varasodás elleni küzdelem májusban kezdődött. Az esős napok száma 15 volt, és a hónapban közel 80 milliméter csapadék hullott. A gombabetegség első tünetei a leveleken, később a termésen jelennek meg. A leveleken pár milliméteres olajzöld folt látható, amelyet barnás bevonat fed. Ha a varas foltok elhatalmasodnak, a levelek hullása megkezdődik. A kórokozó a gyümölcsöt is megtámadja. A termésen kezdetben barna, parás foltok keletkeznek, és ezek berepedeznek. A gyümölcs torzul, lehullik, a fán maradó része pedig nehezen tárolható, annak minősége leginkább léalma.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

Szeptember hónap közepe és vége a téli almaszüret ideje. Az idő alkalmas arra, hogy számvetést készítsünk az év termesztési gondjairól. 2006-ban az almatermesztés nehézségét - miként 2005-ben is - a varasodás elleni védekezés adta. Az időjárási körülmények miatt még az elkötelezett vegyszeres (kémiai) védekezés termesztői sem tudtak eredményesen permetezni. A tenyészidőszak alatt, az alma pirosbimbós állapotától szinte napjainkig, olyan fertőzési nyomásnak volt kitéve, amelyet csak egy intenzív növényvédelemmel és a fajta jó megválasztásával lehetett kivédeni. Vannak ugyanis fogékony és kevésbé fogékony fajták. Fogyasztási szokásainkat azonban az íz- és zamatanyagok, valamint a téli eltarthatóság határozzák meg.

A varasodás elleni küzdelem májusban kezdődött. Az esős napok száma 15 volt, és a hónapban közel 80 milliméter csapadék hullott. A gombabetegség első tünetei a leveleken, később a termésen jelennek meg. A leveleken pár milliméteres olajzöld folt látható, amelyet barnás bevonat fed. Ha a varas foltok elhatalmasodnak, a levelek hullása megkezdődik. A kórokozó a gyümölcsöt is megtámadja. A termésen kezdetben barna, parás foltok keletkeznek, és ezek berepedeznek. A gyümölcs torzul, lehullik, a fán maradó része pedig nehezen tárolható, annak minősége leginkább léalma.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

A varasodás elleni küzdelem májusban kezdődött. Az esős napok száma 15 volt, és a hónapban közel 80 milliméter csapadék hullott. A gombabetegség első tünetei a leveleken, később a termésen jelennek meg. A leveleken pár milliméteres olajzöld folt látható, amelyet barnás bevonat fed. Ha a varas foltok elhatalmasodnak, a levelek hullása megkezdődik. A kórokozó a gyümölcsöt is megtámadja. A termésen kezdetben barna, parás foltok keletkeznek, és ezek berepedeznek. A gyümölcs torzul, lehullik, a fán maradó része pedig nehezen tárolható, annak minősége leginkább léalma.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

A varasodás elleni küzdelem májusban kezdődött. Az esős napok száma 15 volt, és a hónapban közel 80 milliméter csapadék hullott. A gombabetegség első tünetei a leveleken, később a termésen jelennek meg. A leveleken pár milliméteres olajzöld folt látható, amelyet barnás bevonat fed. Ha a varas foltok elhatalmasodnak, a levelek hullása megkezdődik. A kórokozó a gyümölcsöt is megtámadja. A termésen kezdetben barna, parás foltok keletkeznek, és ezek berepedeznek. A gyümölcs torzul, lehullik, a fán maradó része pedig nehezen tárolható, annak minősége leginkább léalma.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

A nedves, párás, csapadékos időben járványveszély alakult ki. A sűrű, zárt állományban, gyomos talajviszonyok között törvényszerű a fertőzés. Szüretkor osztályozzuk a gyümölcsöt, és csak jó minőségű alma kerüljön a tárolóba. Lombhullás után a fertőzött lombot forgassuk a talajba, vagy komposztáljuk. Ősz- szel gondoskodjunk a harmonikus tápanyag-utánpótlásról. Télen a fák koronáit metsszük szellősre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!