Gazdaság

2006.09.27. 02:29

Az egy százalékokról

Megyei körkép (ni) - A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizedik éve teszi lehetővé, hogy az adófizető magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk egy százalékáról jogszabályban meghatározott kedvezményezettek javára rendelkezhessenek.

Mórocz Zsolt

Megyei körkép (ni) - A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizedik éve teszi lehetővé, hogy az adófizető magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk egy százalékáról jogszabályban meghatározott kedvezményezettek javára rendelkezhessenek.

Az APEH Vas Megyei Igazgatóságához az idén összesen 115 ezer 857 magánszemély nyújtott be személyi jövedelemadó-bevallást, illetve kérte a munkáltatójától vagy az adóhatóságtól az adója megállapítását.

Egy-egy magánszemély kétszer egy százalékról rendelkezhetett. A rendelkező 37 ezer 814 magánszemélyből 37 ezer 245 fő (98 százalék) ajánlott fel egy százalék adót valamilyen civil szervezetnek, ugyanakkor a másik egy százalék felajánlásáról egyházak vagy a költségvetés kiemelt előirányzata javára már csak 24 ezer 317 fő (64 százalék) rendelkezett.

Az idén benyújtott 61 ezer 562 nyilatkozat 97 százaléka volt érvényes. Az előforduló leggyakoribb hibák között említhető, hogy több adózó a 2005. évi jövedelméről nem nyújtotta be a bevallását, illetőleg nem számolt el a munkáltatója útján, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett. Voltak olyanok is, akik nem a törvény által meghatározott kedvezményezett körből választották ki az általuk támogatni kívánt szervezetet, vagy hibás, érvénytelen adószámot tüntettek fel a nyomtatványon.

Több esetben a boríték nem megfelelő kitöltése - az alá-írás, az adóazonosító szám hiánya - miatt váltak érvénytelenné a nyilatkozatok. De előfordult az is, hogy két civil szervezet adószámát, vagy két egyház, illetve kiemelt előirányzat technikai számát jelölték meg.

A felajánlott összeg akkor sem érhet célba, ha az egy százalék alapjául szolgáló személyi jövedelemadót az előírt határidőig nem fizették meg.

A nyilatkozat érvénytelenségéről a magánszemélyek 2006. november 30-áig kapnak határozatot, melyben az indokot is közli az adóhivatal.

A kedvezményezett Vas megyei civil szervezetek száma évről évre növekszik: az idén ez a szám 784 volt. Az APEH Vas Megyei Igazgatósága ezen szervezetek részére 2006. szeptember elsejéig felhívó-tájékoztató levelet postázott ki. Amennyiben a kézbesítést követő harminc napon belül igazolják a törvényi feltételek meglétét, a részükre felajánlott összeget legkésőbb no-vember harmincadikáig kiutalják. A beérkezett adatlapok feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

Mint azt az APEH megyei igazgatóságán megtudtuk, a Vas megyei felajánlók által kedvezményezett szervezetek mintegy 96 százaléka társadalmi szervezet, alapítvány, közalapítvány. A legnagyobb számban és mértékben támogatott az egészségügy, az oktatás, a kulturális tevékenység és a sport.

A Vas megyei civil szervezetek részére felajánlott összeg 150 millió Ft, ez az összeg tizenhárom százalékkal több az előző évinél. Az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatokra felajánlott összegekről megyei adatok nem állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!