Gazdaság

2006.09.12. 02:27

Gyümölcsök tárolásra

Szeptemberben az éjszakák hűvösek, a nappalok rövidebbek, és ez arra serkenti a gyümölcstermő növényeket, hogy felkészüljenek a téli nyugalomra. Megi ...

Mórocz Zsolt

Szeptemberben az éjszakák hűvösek, a nappalok rövidebbek, és ez arra serkenti a gyümölcstermő növényeket, hogy felkészüljenek a téli nyugalomra. Megindul a tápanyagok visszahúzódása a levelekből a hajtásokba, a rügyekbe, ágakba, törzsbe, vagyis az áttelelő részekbe, s ezzel a szöveteket és sejteket alkalmassá teszik a téli fagyok átvészelésére.

A már kialakult termőrügyek a szeptemberi időjárás hatására tovább fejlődnek, közben nagy mennyiségű tartalék tápanyag halmozódik fel bennük. Gyomosodás esetén a szüret előtt még szükségessé válhat egy utolsó sekély kapálás. Füvesített gyümölcsösben többet már nem kaszálunk.

Szeptember a téli alma, téli körte szüretelésének legalkalmasabb időpontja. Először az almát, utána a körtét szedjük. Az érési idő, a szedés helyes időpontja tekintetében különbségek mutatkoznak a fajták között.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

A már kialakult termőrügyek a szeptemberi időjárás hatására tovább fejlődnek, közben nagy mennyiségű tartalék tápanyag halmozódik fel bennük. Gyomosodás esetén a szüret előtt még szükségessé válhat egy utolsó sekély kapálás. Füvesített gyümölcsösben többet már nem kaszálunk.

Szeptember a téli alma, téli körte szüretelésének legalkalmasabb időpontja. Először az almát, utána a körtét szedjük. Az érési idő, a szedés helyes időpontja tekintetében különbségek mutatkoznak a fajták között.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

A már kialakult termőrügyek a szeptemberi időjárás hatására tovább fejlődnek, közben nagy mennyiségű tartalék tápanyag halmozódik fel bennük. Gyomosodás esetén a szüret előtt még szükségessé válhat egy utolsó sekély kapálás. Füvesített gyümölcsösben többet már nem kaszálunk.

Szeptember a téli alma, téli körte szüretelésének legalkalmasabb időpontja. Először az almát, utána a körtét szedjük. Az érési idő, a szedés helyes időpontja tekintetében különbségek mutatkoznak a fajták között.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Szeptember a téli alma, téli körte szüretelésének legalkalmasabb időpontja. Először az almát, utána a körtét szedjük. Az érési idő, a szedés helyes időpontja tekintetében különbségek mutatkoznak a fajták között.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Szeptember a téli alma, téli körte szüretelésének legalkalmasabb időpontja. Először az almát, utána a körtét szedjük. Az érési idő, a szedés helyes időpontja tekintetében különbségek mutatkoznak a fajták között.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Almából rendszerint a sárga fajtákat, például a Golden fajtakörbe tartozókat kell előbb szüretelni, s ezután következhet a Jona-than, Jonagold, Idared, Braeburn, Granny S. stb. fajták.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

A szedés időpontját befolyásolja az alany, a koronaforma, az időjárás, a trágyázás, az öntözés, a csapadék stb. A gyümölcsöt akkor szüreteljük, amikor a fajtára jellemző alap- és fedőszín már részben kialakult. A gyümölcshús kemény és rugalmas, s még elég szilárdan kapcsolódik, rögzítődik a termőrészhez.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Szüret előtt először a hullott gyümölcsöt kell összeszedni, majd kívülről befelé, illetve alulról felfelé haladva szedjük a gyümölcsöt. A gyümölcs levá- lasztásánál vigyázzunk, hogy a termőrészek, dárdák ne sérüljenek, mert ez már a következő évi termés alapja. Szüret után átválogatjuk a gyümölcsöt. A hibátlan, egészséges termés a kitakarított, fertőtlenített tárolóba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!