2006.11.15. 03:27
Gyökérzöldség-tárolás
Kertünkben október hónapban betakarítottuk a gyökérzöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és a pasztinákot. Az idei időjárás kedveze ...
A tárolt növények viszonylagos nyugalomban vannak. Az életfolyamataik sebességét a hőmérséklet határozza meg. Magas hőmérsékleten a sejtek erősen lélegeznek, s az értékes tápanyagokat szén-dioxidra, valamint vízre bontják le. A tárolás során víztartalmukat párologtatják, és betegségek is veszélyeztetik. A raktározás során olyan körülményeket kell teremteni, hogy a káros folyamatokat lassítsuk. Ehhez alacsony hőmérsékletre és magas páratartalomra van szükség.
A korszerű, klimatizált tárolókban a gyökérzöldségeket kedvező körülmények között tartják.
A gyökérzöldségek tárolási betegsége a baktériumos lágyrothadás, amely már a kertben is megtámadhatja a növényt. A kórokozó sebzéseken át hatol be a szövetekbe. Elbontja a sejtfalak ragasztóanyagát, és a fertőzött rész lágy masszává válik. A betegséget a kertből hurcoljuk be a raktárba.
A sárgarépa fekete rothadását gomba okozza. A répagyökéren 0,5-1,5 centiméter nagyságú kerek vagy megnyúlt, besüppedő, fekete foltok találhatók. A kórokozó sebzéseken át fertőzi a répatestet.
A fehérpenészes rothadás kórfolyamata vizenyős elhalással kezdődik. Vattaszerű penészgyep jelenik meg, és a gyökér pépszerűen, de nem bűzösen rothad. A betegség csak sebzéseken tud behatolni a gyökérbe. Az ibolyaszínű gyökérpenész lilás-kárminvörös foltosodást okoz.
A sárgarépalégy nyüvei kanyargós járatokat rágnak a gyökérzöldségbe. A károsított gyökerek korán rothadásnak indulnak.
A betegségek megelőzése céljából a gyökérzöldségeket termeljük vetésforgóban. Kerüljük a nitrogénbőséget és a túlöntözést. A betakarítás legyen kíméletes, a válogatás szigorú, a tárolás pedig szakszerű. Időnként a növényeket válogassuk át.