Gazdaság

2006.12.20. 03:27

Év végi kötelezettségek

Bármilyen csábító az ünnepi készülődés, és még a szokottnál is kellemetlenebb téma az adózás, sajnos nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a december ...

Dominek Judit

Az elektronikus bevallásokkal kapcsolatban a hónap végéig regisztráltatniuk kell magukat a vállalkozások képviselőinek az okmányirodában, illetve az adóhatóságnál. Az okmányirodai regisztráción személyesen is részt kell venni, és 28-a után már az idén egyik hivatalban sincs ügyfélfogadás. Ugyancsak a hónap végéig kell dönteni az áfastátus megváltoztatásáról: ha az alanyi adómentes jövőre adófizetést választana, vagy fordítva, a kompenzációs felárat érvényesítő áfás lenne, vagy az áfás bérbeadó tárgyi mentességet, illetve a tárgyi mentes áfaalanyiságot választana.

Az eva hatálya alá december 20-áig lehet bejelentkezni, és ez a kijelentkezés határideje is. A kijelentkezők a változás bejelentésén kívül a jövő évi áfa- státusukról is dönthetnek. A bejelentkezők szempontjából fontos az adófolyószámla egyenlege: a bejelentkezés napján nem lehet nyilvántartott adótartozásuk. A határidő előtt egyébként többször is lehet ki- és bejelentkezni, tehát a tartozás még rendezhető. (A folyamatosan eva hatálya alá tartozók számára a december 20-ai adótartozás a kizáró feltétel.) Még egy lényeges feladat: az eva hatálya alá tartózóknak - először az idén - december 20-áig ki kell egészíteniük az eddig befizetett adóelőleget a várható adó teljes összegére. (Az egyéni vállalkozóknak is!) Ez a művelet, a feltöltés nem ismeretlen az adózásban, de eddig csak a társasági adóra és csak az 50 millió forint feletti árbevételt elérő adózókra vonatkozott. A társasági adó ezen a téren nem változott, de a feltöltési kötelezettség az eván kívül vonatkozik - és függetlenül a bevételük összegétől - a különadó alanyaira is. (A különadót csak a társas vállalkozásoknak kell feltölteniük, az egyéni vállalkozóknak nem.) A feltöltésnél is fontos a határnap, a fizetendő összeget úgy kell elutalni, hogy a bank a vállalkozás folyószámláját legkésőbb december 20-áig meg is terhelje. Itt egynapos késedelem ugyanakkora mulasztási bírsággal jár, mintha az adózó a feltöltést egészen elmulasztotta volna.

Az év végével véget ér az amnesztia, megszűnik a június 9-e előtt beadott bevallások kedvezményes önellenőrzési lehetősége.

Jövőre üdülési csekket csak a munkavállaló kaphat adómentesen, és kis értékű ajándékot sem adhat más, csak a munkáltató, illetve a szakszervezet.

December 31-éig még lehet Sulinettel számítógépet venni, és a felnőttképzés díját 2006. évi adókedvezménnyel befizetni. A lakáshitelek utáni kedvezmény további érvényesítéséhez pedig az kell, hogy a szerződés megkötésén kívül a törlesztés is még az idén megkezdődjék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!