Gazdaság

2006.12.21. 03:28

Év végi számadás

Még néhány nap, és véget ér az esztendő. A határ elcsendesedett, befejeződtek az őszi munkák is. Ideje visszagondolnunk az idei év gazdálkodására, er ...

Nikl János

A gazdálkodást nagymértékben befolyásoló időjárásra ebben az évben nem lehet különös panaszunk. Mind a téli, mind a tenyészidőszakban szükséges csapadék viszonylag kedvező eloszlással érkezett, ami jó hatással volt az állományok fejlődésére. Termesztett növényeink az előző két évhez viszonyítva némileg alacsonyabb termésátlaggal, de jó minőségben kerültek betakarításra. Legfőbb növényünk, a búza tekintetében közepesnél jobb termésmennyiséget takarítottunk be, az előző két év rekordtermésénél valamivel kevesebbet, viszont ahhoz mérten jóval kedvezőbb minőségben. A többi kalászos növényünk is hasonló, jó közepes termésátlagot produkált. Külön is érdemes megemlíteni az év sikernövényének mondható káposztarepcét, amely az előző éveknél jobb termést adott. Az idei esztendőben a megyében még soha nem tapasztalt nagy területen, összesen 15 ezer hektáron termesztették.

Úgy tűnik, az előző évekhez viszonyítva a napraforgó területe és termésátlaga is növekedik. A cukorrépát termelők szomorúsága, hogy a kvótarendszer bevezetése óta országosan és a megyében is csökkentett területen folyhat csak a termelés. Kedvezőnek ítélhető meg a kukoricatermesztés is. A növény vetésterülete évek óta nagyjából ugyanakkora, termésátlaga kiegyensúlyozott. Pozitívnak mondható a növénytermesztés idei közgazdasági helyzete is. Az előző évek gyalázatosan alacsony felvásárlási árai után az év elfogadhatóbb árakat hozott. Az a termelő, aki ki tudott várni, most a búzának tonnáját 35 ezer, vagy magasabb áron tudja értékesíteni. Hasonló a helyzet a kukorica esetében, az ár elérte, és sok helyütt már meg is haladta a 30 ezer forintot tonnánként. Amire fel kell hívnom a figyelmet, az egy információ, amely az elmúlt héten egy illetékestől hangzott el: még az idén kifizetik a földalapú támogatás uniós részét. Ez körülbelül 25 ezer forint lesz hektáronként. A hazai, körülbelül 12 ezer forintos részt a jövő évben fizetik.

Végezetül valamennyi kedves olvasónknak áldásos karácsonyi ünnepeket, gazdálkodási sikerekben, örömökben és egészségben gazdag, boldog új esztendőt kívánok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!