Gazdaság

2006.12.19. 03:29

Szakmájuk fiatal mesterei

Szombathely - Tizennyolc ifjú mester vehette át a napokban mesterlevelét a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett ünnepségen. Tizennyolc év óta most első alkalommal avattak cserépkályha- és kandallóépítő mestereket.

Nagy Ildikó

Magyarországon tizennyolc éve most először szerveztek cserépkályha- és kandallóépítő mesterképzést. A megyei kamara által szervezett tanfolyam tananyagát a Hefele Menyhért Szakképző Iskola tanárai állították össze. A tanfolyamra nemcsak a megyéből, de az ország távolabbi részeiből is jelentkeztek, végül tizenheten tettek sikeres vizsgát. Közülük tizenhatan tudtak eljönni a kamarai ünnepségre. Csabai Attilát, Géber Zoltánt, Hevesi Sándor Györgyöt, Kolonovits Gábort, Kőhegyi Antalt, Miháczi Szilvesztert, Molnár Jánost, Németh Róbertet, Schulteisz Ákost, Steinbach Ákost, Szirkovics Ákost, Tarlós Ferenc Sebestyént, Tóth Tamást, Vámosi Gábort, Varga Balázst, Zeller Józsefet és Zentai Pétert Kovács Vince avatta, majd Herczku Gyula, a mestervizsga-bizottság budapesti elnöke fogadta mesterré. Balikó József Pék Attilát és Sebestyén Pétert fogadta asztalosmesterré.

Az ünnepség megható eseménye volt, amikor Kovács Vince kamarai emléklapot adott át a szombathelyi Hermán Győzőnek, aki több évtizeden keresztül dolgozott cserépkályha- és kandallóépítő mesterként. Hermán Győző 1959-ben kezdte a pályát. Nagybátyja is cserépkályhákat épített, tőle kapta az indíttatást. Az idős mester úgy saccolja, évente negyven-ötven cserépkályhát biztosan megépített. Ma már nyugdíjas, ám a mesterképzésből ő is kiveszi a részét: az ünnepségen mesterré avatott Kolonovits Gábor is az ő keze alatt tanulta ki a mesterség fortélyait.

Hermán Győző szereti a szakmáját. Ma is kisebb csodának tartja a kályhaépítést, és jó érzéssel tölti el, hogy sokan az ő munkája mellett melegednek. Talán csak azt fájlalja, hogy két fia közül egyik sem vette át tőle a stafétabotot. Igaz, mindkettő diplomás, és sikeres a maga területén, így ez a tény kárpótolja az édesapát.

Kovács Vince a mesteravató ünnepségen viselte először azt az elnöki díszláncot, amit a közelmúltban készíttetett a kamara. A Veres Gábor szobrászművész által tervezett és kivitelezett díszláncon az ország és a megye címere fogja közre a kamara emblémájával ellátott medált. A kamarai medál hátoldalába a közjogi kamara elnökeinek - Szabó Lászlónak és Kovács Vincének - a neve van belegravírozva. Az elnöki díszláncot a mindenkori kamarai elnök viseli ünnepi alkalmakkor. Az ötletet külföldi kamaráktól kölcsönözték, és a díszlánccal immár külsőségekben is kifejezik az elődök iránti tiszteletüket a kamarai vezetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!