Gazdaság

2007.02.22. 03:29

A csatlakozás új esélyt kínál

Bukarest, Déva - 2004 óta tagja a román kormánynak a Hunyad megyei Winkler Gyula. A külkereskedelmi ügyekkel megbízott minisztert Románia uniós csatlakozásáról, ezzel összefüggésben Erdély lehetőségeiről kérdeztük.

Erős D. Zoltán

- Erdélyben a pozitív vagy a negatív hatások érvényesülnek-e jobban?

- Erdély mint Románia nyugati régiója az ország gazdasági növekedése mozdonyának tekinthető. Úgy gondolom, Erdélynek további pozitív lehetőségei nyílnak az uniós csatlakozással. A kérdés csak az, hogy elég ügyesek, felkészültek vagyunk-e ahhoz, hogy kihasználjuk a kínálkozó lehetőségeket. Vas megyében már vannak uniós pályázati tapasztalatok, így a vasi szakemberek segítségünkre lehetnek abban, hogy sikeresek legyünk a források megszerzésében.

- Erdély mezőgazdasága nem kerül veszélybe az uniós élelmiszerpiacon tapasztalható verseny miatt?

- A mezőgazdaság az unión belül mindenhol veszélyben van, nem csak Erdélyben. Úgy gondolom, az elkövetkező időszakban az erdélyi, de az egész román gazdaság kettős átállásra kényszerül. 2013-tól változik majd a közös uniós agrárpolitika. Addig az erdélyi, illetve a romániai mezőgazdaságban nagyon komoly strukturális változásokat kell majd végrehajtani mind a birtokméretben, mind a termelési szerkezetben. De nem halasztható a korszerű technológiák alkalmazása sem. Ez a kettős átállási folyamat párhuzamosan történik majd. A körülmények és az adottságok alapján az erdélyi mezőgazdaságot képesnek tartom erre az átállásra, a magasabb követelményeknek való megfelelésre is. Közben azonban figyelemmel kell lennünk a biotechnológiával, az új energiaforrásokkal kapcsolatos uniós igényekre, elvárásokra is. Tíz évvel ezelőtt ezekről szó sem volt, ám a versenyképesség megteremtése érdekében meg kell ezekkel is barátkozniuk a termelőinknek.

- Erdély remek turisztikai adottságokkal rendelkezik, amelyeket egyelőre még csak kis mértékben tudnak hasznosítani. Milyen szerepet szánnak az idegenforgalomnak?

- Adottságai alapján nem csak Erdély, hanem egész Románia turisztikai attrakciónak számít. Hogy eddig ezt nem sikerült kellőképpen kihasználni, annak csupán egy oka van: a megfelelő infrastruktúra hiánya. Az elkövetkező időszak feladata lesz ennek a megteremtése, s ebben fokozottan számítunk az uniós forrásokra is. Ami a közlekedést illeti: már épül a Brassót Székelyfölddel, Kolozsvárral, Nagyváraddal összekötő nyugat-erdélyi autópálya, és az európai IV-es folyosó Szeged-Temesvár-Arad-Lugos -Nagyszeben között. Ennek részeként két éve folyik a Nagyszebent elkerülő út beruházása, s az idén kezdődik az aradi körgyűrű építése is. A megvalósítási határidő: 2012.

Ez a két autópálya Erdélyt teljesen bekapcsolja a közép-kelet-európai vérkeringésbe, s ennek eredményeként időben közelebb kerülhet Déva, illetve Vajdahunyad, valamint Magyarország több városa, Szombathely is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!