Gazdaság

2007.02.27. 03:27

Téltűrő a petrezselyem

A petrezselyem kedvelt ételízesítő gyökgumós zöldségnövény, amelynek gyökerét és lombját egyaránt felhasználjuk. Lombozata ízanyagokban és C-vitaminba ...

dr. Nagy László

Hidegtűrő növény, ezért egy részét télen a szabadban hagyjuk. Az idei télben az áttelelt növényekről folyamatosan szedhettünk levelet. Februárban - amint a talajra rá lehet menni - vethető.

Aprómorzsás magágyba, takarás után kissé tömörített talajba vetjük. A sortávolság 25-30 centiméter, a vetésmélység 1-2 centiméter legyen. A kelés nagyon elhúzódik, ezért sorjelző növénnyel vetjük. Amikor a növények 6-7 centiméter nagyságúak, 3-5 centiméter távolságra ritkítsuk, de előtte és utána öntözzük be. Kevés fényt kíván, ezért még félárnyékos helyen is megterem.

Köztesként szépen fejlődik, kis lombozatú növények társaságában. Mélyreható gyökérzete és nem túl nagy lombfelülete kevés vízzel is beéri. Apró magja nehezen szívja magába a nedvességet. Kelés idején vízre van szüksége.

Gyökérzete a lazább, homokos talajokon szépen fejlődik. A kötött Vas megyei talajokon nehéz elágazás nélküli gyökeret termelni. Dombos ágyba vetve nagyobb sikert érhetünk el. Őszi mélyszántást, ásást igényel. A tápanyagok közül elsősorban a káliumot hálálja meg, amelyet ősszel szórunk ki. Vetésforgóban helyezzük el, és gyökgumósok után ne kerüljön. Házikertben érdemes egy korai és egy téli tárolásra alkalmas fajtát vetni.

Ápolása elsősorban a gyomlálásból, kapálásból áll. Vegyszeres gyomirtására több készítményt engedélyeztek, de kis területen mechanikailag gyomirtsunk. A betegségek közül leggyakrabban a lisztharmat támadja. A kórokozó ellen kéntartalmú vagy kénpótló szerekkel védekezünk. Téli tárolásra a fagyok beállta előtt, október végén szedjük.

Kizárólag a lombjáért termeszthetjük a levélpetrezselymet, az úgynevezett mohafodrozatút. Szendvicsek, hidegtálak díszítésére használjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!