Gazdaság

2007.03.16. 14:12

Élénk érdeklődés a repce iránt

Különös figyelem övezi a repcetermesztést. Ennek az az oka, hogy élénk kereslet mutatkozik iránta, amely az árban is kifejezésre jut. Jelenleg 60 ezer forint körüli, vagy inkább afeletti árakat emlegetnek a felvásárlók...

Nikl János

Különös figyelem övezi a repcetermesztést. Ennek az az oka, hogy élénk kereslet mutatkozik iránta, amely az árban is kifejezésre jut. Jelenleg 60 ezer forint körüli, vagy inkább afeletti árakat emlegetnek a felvásárlók. Ez egy 3 tonnás hektáronkénti termésátlaggal már egy kedvező árbevételt eredményezhet, amely - ha a költségeket is figyelembe vesszük - egészen jó eredményt is hozhat.

A növény számára kedvező volt az idei tél, ami a sikeres termesztés kilátásait alapvetően jobbá teszi. A 3 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget odafigyeléssel és szakszerű ápolási munkákkal el is érhetjük. Érdemes tehát betartani a legfontosabb termesztési követelményeket, melyek a következők.

A tápanyag-utánpótlás szempontjából a termésmennyiségre leginkább a tavaszi nitrogén-műtrágyázás van a legnagyobb befolyással. Az intenzív repcetermesztés megkívánja a 140-170 kilogrammos hektáronkénti nitrogén-hatóanyag kijuttatását, ami két részletben kell hogy történjen. Feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a kén biztosítja a nitrogénfelvételt, a fehérje- és olajtartalom kialakulását. A kénellátást legjobb az első fejtrágyázással, vagy ugyancsak az első permetezéssel együtt megoldani. A másik fontos tápelem a bór, amely a virágbimbók kialakulását és a terméskötődést biztosítja. Kijuttatására legalkalmasabb a növény zöldbimbós állapota.

Az utóbbi években már természetessé vált a repcében a szártörpítés, regulálás. Ennek célja a növény magasságának csökkentése, és az oldalelágazások számának növelése, melynek hatására nő a termés. Ugyanakkor ezzel a beavatkozással megelőzhető az állomány megdőlése. A kijuttatás időpontja a szárba induláskor a legkedvezőbb. A repce jelenleg ott tart.

A növény teljes tenyészideje alatt talán a legnagyobb gondot a kártevők elleni védelem jelenti. Tavasszal a repceszár-ormányos, a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos okozza a gondot. Most már feltétlenül szükséges permetezni a szárormányos ellen, és ha az idő ilyen marad, akkor a fénybogár elleni védekezés is körülbelül 10-14 nap múlva aktuális lesz. Ma már kiváló növényvédő szerek állnak rendelkezésre, melyhez kérjék ki növényvédő szakember tanácsát és szakmai felügyeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!