Gazdaság

2007.03.30. 02:26

Történtek változások a vasi munkaerőpiacon

Megyei körkép - Fel kell gyorsítani a fejlesztéseket, át kell alakítani a képzési rendszert ahhoz, hogy magasabb színvonalú, stabilabb legyen a megyében a foglalkoztatás.

Erős D. Zoltán

Most márciusban Vas megyében a munkaügyi kirendeltségek 8 ezer 303 állástalant tartottak nyilván. Ez februárhoz képest 3,3 százalékos csökkenést mutat. Ez jelzi, hogy megkezdődött a tavaszi szezonra jellemző kiáramlás. Amíg a múlt hónapban a leghátrányosabb helyzetű vasi térségben, Vasváron és környékén 13,8 százalék volt a munkanélküliek aránya, addig márciusban 13,4. A foglalkoztatás szerint legkedvezőbb szombathelyi körzetben 5,3-ról 5,2 százalékra csökkent a ráta.

A 2006-os tapasztalatokhoz tartozik, hogy nagyon magas volt a tartósan munkanélküliek aránya: 20-23 százalék között változott. Ez azt mutatja, hogy újabb eszközökre lesz szükség ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen. Programszerű támogatásokra lenne szükség ahhoz, hogy ezt a réteget meg lehessen mozdítani. A foglalkoztatási arány tavaly 58,3 százalék volt, az előző évekhez képest emelkedett. A munkaképes korú népességnek 60 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon, ami az országban a legkedvezőbb mutató.

A 2006-os esztendőt összességében kedvezőnek értékelte a főigazgató-helyettes, ugyanezt azonban nem tudja elmondani az idei év eddigi tapasztalatairól. A télen 8 ezer fölé emelkedett az álláskeresők száma, s nem látszik a jelentős elmozdulás a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű vasvári és szentgotthárdi térségben. Ehhez jött még Szombathelyen a Jabil Circuit megszűnése, ami 1070 munkavállalót érint. A főigazgató-helyettes úgy ítéli meg, számítani lehet arra, hogy az emelkedő munkabérek miatt ez a munkaerő nem lesz versenyképes a multinacionális cégek számára, a munkákat keletebbre viszik. Ebből következik, hogy fel kell gyorsítani azokat a fejlesztéseket, amelyek Szombathely befektető potenciálját növelik. Ezzel lehet megteremteni egy magasabb szintű, az eddiginél stabilabb foglalkoztatás feltételeit. Ennek megfelelően kell átalakítani a képzési és szakképzési rendszert. Közben azonban figyelni kell a bérek növelésére is, hiszen közeleg az az időpont, amikor a magyar munkavállalók számára teljesen szababbá válik az uniós munkaerőpiac. Ezt követőn a jó szakembereket a jelenlegi bérekkel már nehéz lesz itthon tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!