Gazdaság

2007.03.16. 13:40

Újabb Start-kedvezmények

Budapest - Csaknem 48 ezer fiatal vette igénybe február végéig a Start-kártyát, amely két évig megkönnyíti a pályakezdők elhelyezkedését.

Osváth Sarolta

Eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Start-program, amely 2005 októberében indult a fiatalok elhelyezkedését, munkatapasztalat-szerzését elősegítendő - tudtuk meg a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. Hónapról hónapra emelkedik a kiadott kártyák száma, 2007. február 22-éig 47767-en igényeltek Start-kártyát. A fiatalok az ország minden részén élnek ezzel a lehetőséggel, bár a legtöbben az észak-magyarországi régióban váltották ki a kártyát. 

Mint ismert, a Start programban a 25. életévüket, diplomásoknál a 30. évüket be nem töltött pályakezdők vehetnek részt, vagyis akik éppen befejezték vagy valamilyen ok miatt megszakították tanulmányaikat, és első alkalommal vállalnak munkát. A Start-kártyát a fiatalnak személyesen kell kiváltania a lakóhelyén illetékes APEH-kirendeltségen. A kártya egyébként egymást követő jogviszonyokban több munkáltatónál is felhasználható. A gyakorlatban a kártya azt jelenti, hogy a pályakezdőket alkalmazó munkáltatók két éven át a fiatalok foglalkoztatáshoz kötődő járulékkedvezményre jogosultak, azaz az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékot fizetnek. Bár a fiatalok munkabérének nincs felső határa, a kedvezményt azonban csak a minimálbér másfélszerese, illetve felsőfokú végzettségűek esetében a minimálbér kétszerese mértékig lehet alkalmazni. A Start programnál a munkáltatóknak eleve csak a csökkentett járulékot kell befizetniük. A tapasztalatok a munkaadók oldaláról is kedvezőek, a cégek megkedvelték a Start-programot, hiszen ezáltal több tehetséges fiatal munkatársra tehetnek szert - hangsúlyozták a minisztériumban. 

A sikeres program az idén júliusban újabb lehetőséggel bővül, ezúttal a munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévők munkaerő-piaci integrálása a cél - tájékoztatott az SZMM. A programokra rendelkezésre állnak a források, az idén várhatóan 4,1 milliárd forint, 2008-ban immár a három kártyára mintegy 13,8 milliárd forintot biztosít a kormány. 

A két új, Start Plusz és Start Extra program ahhoz a meglehetősen széles réteghez tartozókat célozza meg, akiket a munkaadók kedvezmények nélkül nem szívesen alkalmaznak, holott a foglalkoztatásuk társadalmilag indokolt lenne. Közéjük tartoznak például a gyes mellett dolgozni kívánó vagy egy éven belül gyesről, gyedről és gyetről visszatérő kismamák, a hozzátartozójuk ápolását követően munkába állni akarók, szintén főként nők. Számukra vezetik be a Start Plusz kártyát, amelynek alapján a feltételeknek megfelelő nők foglalkoztatása esetén a munkaadók két évig mentesülnek az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól és a Start-kártyával megegyező mértékű járulékkedvezményt is alkalmazhatnak. Ugyancsak Start Plusz kártyát igényelhetnek a tartósan állás nélküliek, azaz akiket a munkaügyi központ az előző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőkként tartott nyilván. A kedvezmény a pályakezdőkre is vonatkozik, abban az esetben, ha a megelőző nyolc hónap során hat hónapos időtartamig szerepelnek a nyilvántartásban. 

A Start program harmadik eleme a Start Extra-kártya, amely az 50 év felettiek, illetve a szakképzetlenek munkába állását segíti, ugyancsak 2007. július 1-jétől. (A szakképzetlenek utáni kedvezménynek az alapfokú képzettség megléte is feltétele.) A program keretében a munkaadók két évig mentesülnek a tételes egészségügyi járulék megfizetése alól, az első évben pedig egyáltalán nem kell járulékot fizetniük. A második évben a bruttó kereset 15 százalékának megfelelő összeget kell figyelembe venni. 

Mindkét kártyánál érvényes azonban, hogy a járulékkedvezményt a minimálbér kétszereséig alkalmazhatják a munkaadók, függetlenül attól, hogy ennél magasabb bérért foglalkoztatják a kártyával rendelkező dolgozót. Efölött már az általános járulékszabályok érvényesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!