Gazdaság

2007.03.02. 03:28

Vissza a munka világába

Budapest - Jelenleg Magyarországon a nők foglalkoztatottsága az Európai Unió többi országához képest nagyon alacsony, csupán minden második munkavállalási korú nő dolgozik.

Varga Zsuzsa

Hozzátette: Annak ellenére, hogy hazánkban a gyermekgondozási ellátások az anyák és az apák számára azonos feltételekkel vehetők igénybe, mégis túlnyomórészt a nők élnek ezzel a lehetőséggel. Elsősorban az alacsonyabb iskolai végzettségű nők veszik igénybe hosszabb időtartamra a gyermekgondozás pénzbeli ellátásait, amivel nehezebbé válik visszatérésük a munka világába. Minél tovább marad otthon valaki a gyermekeivel, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az addig megszerzett tudása, képzettsége, ismeretei elavulnak, ráadásul a vélhető vagy valós hiányzások miatt sokszor a munkaadó sem tekinti őt teljes értékű munkaerőnek. A munkavállalás szempontjából hátrányos helyzetben vannak továbbá a 40-45 éven fe-lüli nők, akiket nem fogadnak tárt karokkal a munkaadók.

Torda Ildikó elmondta: a 2004-2006-os időszakra kiterjedő I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Irányító Hatósága, az ESZA Kht. közreműködésével három pályázatot írt ki a hátrányos helyzetű nők munkaerő-piaci reintegrációjának, valamint a vállalkozni vágyó, illetve vállalkozó nők segítésére. A nők munkaerőpiacra való visszatérésének ösztönzése elnevezésű pályázatokon nonprofit szervezetek indulhattak konzorciumi partnerségben más nonprofit szervezetekkel, illetve költségvetési szervekkel. A projektek keretében a munkavállalás szempontjából hátrányos helyzetben lévő nőket vonnak be képzés vagy átképzés révén hosszú távon a foglalkoztatásba. Az érintettek be-, illetve visszailleszkedését a munka világába mentorok segítik, akik egyebek között támogatást nyújtanak a résztvevőknek a tanulásban, az átképzésben, illetve egyéni problémáik megoldásában. A programok részeként a rászorulók segítséget kapnak a képzés ideje alatt a gyermek(ek) vagy beteg, idős hozzátartozó(k) felügyeletében. A pályázatok másik komponense a női vállalkozások megerősítésére és a vállalkozni kívánó nők támogatására irányul. A támogatás elnyerésének egyik feltételeként legalább száz, már vállalkozást vezető, illetve azt indítani szándékozó főt kell bevonni a projektbe. A program keretében alapvetően hálózat- és kapcsolatépítés, jogi, pénzügyi, marketing- és egyéb üzletvitellel kapcsolatos tanácsadás, illetve vállalkozói továbbképzés folyik.

2004-ben és 2005-ben mindkét komponensre lehetett pályázni. Két év alatt 81 program nyert el összesen mintegy kétmilliárd forintos támogatást. Ezek közül 14 irányult női vállalkozások indítására, illetve továbbfejlesztésére, 67 pedig a hátrányos helyzetű nők foglalkoztatásának elősegítését, munkaerő-piaci reintegrációját szolgálta. A projektek során országosan több mint 3400 nőt vontak be tanácsadási programokba, és több mint 2300 fő vett részt egyebek között szak-, informatikai vagy idegen nyelvi képzésben. Még a projektek indítása előtt minden résztvevő egyéni képességfelmérésen esik át.

A pályázók 2006-ban csak a női vállalkozásokat és a vállalkozni kívánó nőket segítő programokra jelentkezhettek, amelyeknek időtartama korábban minimum 12, maximum 24 hónap volt, ebben az évben pedig egységesen 12 hónap áll rendelkezésre a megvalósításukhoz. A hamarosan kezdődő projektmegvalósítás során 26 program indítására nyílik lehetőség összesen mintegy 306 millió forint értékben - közölte végül Torda Ildikó.

Sorozatunkat a Szociálisés MunkaügyiMinisztérium támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!