Gazdaság

2007.04.20. 02:29

Bónusz-megállapodás

Szombathely - A cég, a szakszervezet és az üzemi tanács megállapodása szerint a Jabiltől elbocsátott dolgozók a törvényben előírtnál magasabb anyagi támogatást kapnak.

Kiss Tamás

Az érdekképviseleti vezetőktől megtudtuk: a cégnél eltöltött idő mellett a plusz végkielégítés mértéke attól is függ, hogy egy-egy dolgozó szolgálataira meddig számít még a Jabil, ez pedig a különböző termékek gyártási kifutásától függ. A lényeg értelemszerűen az: minél tovább vesz részt valaki a munkában, annál több bónuszt kaphat. (Az átlaghoz tartozók, akik 5-6 éve dolgoznak a telephelyen, s június végéig maradnak, a törvényben előírt 2 havi felett 2,5 havi átlagbérüket kapják meg ráadásként.)

A megállapodás az úgynevezett speciális csoportokra is kitér. Nyugdíjas kollégái számára a munkaviszony megszűntekor egyhavi alapbért fizet a cég, az öregségi, vagy korkedvezményes öregségi nyugdíjba vonulók számára járó háromhavi bért pedig azok is megkapják, akiket csak néhány hét választ el ettől a lehetőségtől. A gyermeke(ke)t egyedül nevelők plusz kéthavi átlagbérhez juthatnak hozzá, az egy háztartásban élő dolgozók pedig fejenként egyhavi többletjuttatást kapnak, annyi kikötéssel, hogy a több csoportban is érintettek számára összesen maximum háromhavi pénz jár. A cég felmondása esetén a tanulmányi szerződés közös megegyezéssel szűnik meg, a Jabil azonban a tanulmányokból hátralévő időszak költségeit is állja. A vállalat a különböző előírásokat és lehetőségeket összegyűjtő tájékoztató füzet kiadásával segíti a dolgozók eligazodását, s a szakszervezet által javasolt jogász is rendelkezésre áll. Április 27-én állásbörzére kerül sor, s ugyancsak az álláskeresők dolgának megkönnyítésére az információs táblák mellett a cég belső információs hálózatán is elérhetők a beérkező álláshirdetések.

- Fontos, hogy sikerüljön pénzt adni az emberek kezébe, a neheze azonban még csak most következik, ugyanis abban kell segítenünk, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban ismét munkához juthassanak a dolgozók - közölte végül Mile Zsolt, hozzátéve, a munkaügyi központtal karöltve mostantól erre (is) összpontosít a szakszervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!