Gazdaság

2007.07.23. 02:29

Többen járnak étterembe

Szombathely - A klasszikus konyhai feladatokat továbbra is főleg a nők látják el, de mostanában egyre több férfi is fakanalat ragad. A GfK legfrissebb felméréséből emellett az is kiderül, hogy a nem otthoni étkezések száma növekedett az utóbbi időben.

Németh Zoltán

A felmérés szerint a nem otthoni étkezések száma is növekedett idén az elmúlt évekhez képest. A válaszadóknak csak 35 százaléka mondta, hogy soha nem jár vendéglőbe, 2005-ben ez az adat 45 százalék volt.

Az éttermi vendégek száma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett - erősítette meg a felmérés eredményeit Majsa Szilárd, az egyik kedvelt celldömölki étterem tulajdonosa. A vendégek számában megfigyelhető bizonyos mértékű szezonális hullámzás is, de a növekedés állandónak mondható.

A vendégek elsődlegesen az egészséges salátaféléket és szárnyasételeket keresik. Ám a magyarokra továbbra is jellemző a gasztronómiai kalandvágy: szívesen megkóstolnak új, ismeretlen ízeket is. A hagyományos magyar ételek, mint például a vadpörkölt vagy a gulyás a nagyobb társasági összejöveteleken népszerű étkek. Az erős piaci versenyben csak megfizethető árakkal és kiemelkedő minőséggel lehet sikert elérni - árulja el üzletpolitikáját Majsa Szilárd.

Meglepő módon az utóbbi időben a fiatalok mellett a nyugdíjasok is napi vendégnek számítanak - tájékoztatott Kozma Zoltán, az egyik szombathelyi gyorsétterem üzletvezetője. A hagyományos ételek mellett - amelyek az alkalmi vásárlók kedvencei - a szezonális ínyencségek is keresettek. A nyári időszak kiemelkedően jónak számít. A turisták mellett a helyi lakosok - például a más városokból hazatért diákok - is gyakoribb vendégek. Nagy hangsúlyt kell fektetni az egészséges ételek forgalmazására és a vegetáriánus vendégek igényeire is, hívja fel a figyelmet Kozma Zoltán.

Tóth Tamás, az egyik ismert szombathelyi étterem üzletvezetője pesszimistábban nyilatkozott. Elmondása szerint a vendégek 90 százalékát magyarok teszik ki, ez alól kivétel az idegenforgalmi szezon, mikor gyakrabban van nálunk angol, német, francia, olasz vendég is. Ilyenkor akár 20 százalék is lehet a külföldiek aránya, de nem ez számít az év kiemelkedő időszakának a forgalom szempontjából. A vendéglő jellegéből adódóan sokkal inkább az ősz, a tél és a tavasz dominál. A nyári melegben senki nem jár szívesen étterembe, még akkor sem, ha klimatizált a helyiség - osztotta meg velünk tapasztalatait Tóth Tamás, majd így folytatta:

- Sajnos az elmúlt hét évben a vendégek száma folyamatosan csökkent. Szerencsére azonban a bruttó bevételen ez nem látszik, mert évről évre ugyanazt a forgalmat produkáljuk. Csakhogy az áremelések korrigálják az eredményt, miközben a vedégek száma a felére fogyott. Sajnos a helyzetet nem könnyítik meg a folyton növekvő alapanyag- és energiaárak sem - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!