Gazdaság

2007.08.29. 02:29

Egy pillanatra sincs lazítás

Körmend - Az európai piac gyengélkedése elle-nére az ADA Hungária Bútorgyár Kft. folyamatosan terjeszkedik. A cég itthon is növelni próbálja eladásait.

Kiss Tamás

- Az épületegyüttesek ma közel 40 ezer négyzetméteren terülnek el, a dolgozók száma pedig 730 körül mozog - közölte érdeklődésünkre Huszár Paul, akit az év elején neveztek ki az ADA Hungária Bútorgyár Kft. egyik ügyvezetői posztjára. (Az ADA cégei kettős ügyvezetéssel működnek. A múlt év végéig Gaulhofer Christine és Szegedi Dezső irányították a magyar leányvállalatot, januártól az utóbbit váltotta az osztrák állampolgárságú, hibátlan magyarsággal beszélő Huszár Paul, aki amúgy már nyolc és fél éve dolgozik beszerzési vezetőként Körmenden.)

Az elmúlt időszakban más történések is akadtak a gyárban, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a tulajdonos döntése szerint a garnitúragyártási központ Körmendre került. Mindez persze nem a véletlen műve, hiszen a vasi egységnél minden feltétel adott a gyors, pontos és rugalmas munkához, nevezetesen ahhoz, hogy a középkategóriás árú garnitúrák piacának továbbra is meghatározó szereplője legyen az ADA.

Leírni mindezt könnyű, megvalósítani viszont annál nehezebb. Huszár Paultól megtudtuk például, hogy komoly gondot okoz a német piac már pár éve tartó gyengélkedése, ugyanígy az elmúlt időszakban az alapanyag- és az energiaárak, illetve a bérköltség emelkedése sem az ADA malmára hajtotta a vizet, sőt!

- A tavalyelőtti volt a legjobb évünk, amikor is a forgalmunk meghaladta a 8 milliárd forintot, tavaly viszont az említett problémák miatt volt némi megtorpanás. A német piac stagnálása miatt az árakban nem igazán lehetett érvényesíteni a megugró költségeket, más eszközökkel azonban sikerült orvosolnunk a problémákat. Új értékesítési stratégiákat dolgoztunk ki, e mellett házon belül is próbáltunk változtatni, például hatékonyabbá tettük a gyártást - engedett bepillantást a kulisszák mögé az ügyvezető, aki örömmel újságolta, hogy az idei év, különösen pedig a nyári hónapok forgalmára már nem lehet panasz, jelentős forgalomnövekedés volt tapasztalható.

- Egyre kevesebb a nagy vevő, az áruházlánc, a vevőcsoport, s ennek nyomán komoly szelekció megy végbe a piacon, csak az igazán versenyképes cégek maradnak életben. Az egyik nagy német cégcsoport is csődközelbe került, s az eddigi partnereik közül többen is hozzánk fordultak. Ez most nem jött rosszul, de azt is jelzi, hogy az élesedő versenyben egy pillanatra sem lazíthatunk. És persze nem is tesszük. A Benelux-államok mellett a magyar piacra is egyre erőteljesebben figyelünk, ugyanígy Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is egyre inkább jelen vagyunk. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy sikerüljön betörni a francia piacra, ez azonban cseppet sem könnyű feladat, arrafelé ugyanis teljesen mások a vevői igények, mint például Németországban vagy éppen Ausztriában. Franciaországban nem annyira a kemény, hanem inkább a puhább párnázatú bútorokat kedvelik, s ehhez igazodva kezdtük el a fejlesztéseket. Talán nem kiabálom el, hogy az eddigi visszajelzések mind-mind pozitívak - így Huszár Paul, aki arról is informált, hogy a korábbi évek látványos létesítmény-beruházásai után az anyacég az elmúlt időszakban a körmendi gyár technológiai fejlesztésére koncentrált, miközben a Zala megyei Nován és Erdélyben, Nagyszalontán is üzembe helyezett egy-egy gyárat. (Az ADA egyelőre mindkét gyár alapanyag-ellátásában részt vesz, Huszár Paul azonban úgy látja, inkább előbb, mint utóbb az említett egységek is teljesen önállóvá válnak.) Az ügyvezető szerint a versenyképesség és a kapacitásnövelés szempontjából eddig is fontos lépések történtek, és ez a jövőben sem lesz másképp. Huszár Paul tehát optimista, mint kiemelte: a mostani létszám mellett hosszú távon optimálisnak látszik a gyár működése, sőt, a közeljövőben még kisebb létszámfejlesztésre is sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!