Gazdaság

2007.08.06. 02:29

Változó szabályozás

Szombathely (nz) - Jövőre változnak az építési szabályok, például külön WC-t kell építeni a kétszobásnál nagyobb lakásokba, és a lakószobák napsütéses perceire is figyelemmel kell lenni.

Németh Zoltán

Lapunkat dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár tájékoztatta a minisztérium rendelet-tervezetéről. A tervezet szigorításokat nem tartalmaz, csak pontosításokat fogalmaz meg, amely a tervezők, az építtetők és az engedélyező hatóság számára egyértelmű rendelkezéseket irányoz elő - közölte dr. Szaló Péter, aki szerint ezáltal építészetileg, színvonalasabb, lakhatóbb lakások építése várható.

A jogszabálytervezet két részből áll. Az első a településrendezési, a másik az építési követelményeket tartalmazza.

A település beépítésre nem szánt területe két újabb kategóriába sorolható. Az egyik a természetközeli, a másik a különleges övezet. Utóbbi akár beépítésre szánt területen is kijelölhető. A különleges övezetek otthont adhatnak gyógyszállóknak, rehabilitációs központoknak, szabadtéri sportléte- sítményeknek, nap- és szélerőműveknek.

A természetközeli terület a láp, mocsár, nádas ősgyep, sziklás karszt, erdő. A legfontosabb, hogy ezeken a földeken építkezni nem lehet.

A faanyagok felületkezelésével kapcsolatos szabályozás is szigorodik. Jövő évtől a faanyagokat gombakáron túl rovarkár ellen is felületkezelni kell.

Fontos új kitétel, hogy az akadálymentes ajtó 90 centiméternél keskenyebb és 2 méternél alacsonyabb nem lehet, továbbá, ha a szintkülönbség meghaladja a 17 centimétert, a nyílászárót 5 százalékos lejtővel kell megközelíthetővé tenni.

A gázkészülékek égéstermékeinek elvezetését szabályozó előírások is bővülnek. A kivezetés helye például nem lehet 10 méternél közelebb a szemközti házhoz, fölötte, illetve kétoldalt 2-2 méteren belül nem lehet ablak.

Társasházaknál a módosított rendelet szemétledobó építését akkor teszi lehetővé, ha a tűzvédelmi és higiéniai előírásokat szigorúan figyelembe veszik, illetve a hulladék gyűjtésére nincs más lehetőség.

A lakásépítéssel kapcsolatos előírások is bővülnek. A lakószobák napsütéses perceinek az év minden napján el kell érnie a 60 percet.

A klímaberendezések kültéri egysége jövőre nem kerülhet az épületek homlokzatára, ha mégis, csak megfelelő építési eszközökkel takarva.

Egy lakószoba nagysága továbbra is minimum 17 négyzetméter kell hogy legyen, de ebbe a területbe jövőre nem számolható be a szobával egybeépített konyha. Újdonság még, hogy külön mellékhelyiség kialakítása kötelező a két szobánál nagyobb lakás esetén.

Dr. Szaló Péter vélemé- nye szerint - ami megegye-zik több építőipari szakértőével - az építési költségek várhatóan nem emelkednek jelentős mértékben a módosítások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!