Gazdaság

2007.10.12. 02:29

Kevesebbért kevesebbet

Körkép - Megkezdődött a kampány szerdán a Magyar Cukor Zrt. két dunántúli gyárában. Az idén a vártnál 20 százalékkal kevesebb, 805 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel a legnagyobb magyar cukorgyártó cég petőházi és kaposvári gyárában.

Nagy Ildikó

- A tavalyi rekordév után az idén sajnos nem kedvezett az időjárás a cukorrépa-termesztésnek. Ennek ellenére - a korábbi periódusokból áthozott mennyiséggel együtt - gyáraink teljes egészében biztosítani tudják a magyarországi fogyasztás számára szükséges mennyiséget - nyilatkozta Fischer Béla elnök-vezérigazgató a feldolgozási kam- pány kezdete alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Tavasszal a Magyar Cukor Zrt. - hosszú egyezkedés után - mintegy kétszáz gazdálkodóval kötött cukorrépa-termeltetési szerződést, ők összesen 18 ezer hektáron vetették el a haszonnövényt.

Az idén a csapadékhiány miatt - különösen a petőházi körzetben - a hozamok elmaradtak a kívánatostól. Az előzetes becslések szerint a petőházi gyárba szállító termelők átlagosan 42 tonnás, a Kaposvár körzetében gazdálkodók pedig 50 tonnás hektáronkénti átlagtermést érhetnek el. A cukortartalmat a társaság szakemberei 16 százalékra becsülik.

Idén a kampány mindkét gyárban egyforma hosszúságú lesz, s a feldolgozott mennyiség és az előállított cukor is hasonló nagyságrendű: mind Petőházán, mind Kaposvárott mintegy 60 ezer tonna cukor gyártását tervezik. Fischer Béla elnök-vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a somogyi megyeszékhelyen lévő üzemükben - a feldolgozási időszak kiemelkedő eseményeként - néhány hét múlva helyezik majd üzembe Európa legnagyobb cukorgyári melléktermékekre alapozott biogáz-termelő berendezését, amellyel a cég reményei szerint a környezetvédelmi előnyökön kívül jelentős energiamegtakarítást érhetnek majd el.

Nemesbőd határában kedden kezdték meg a cukorrépa betakarítását. Bosits András gazdálkodó minden évben a petőházi gyár első beszállítói közé tartozik. Az első turnust tegnap indították útnak a vépi vasútállomásról. A csapadékhiány miatt az idén kevesebb terméssel kalkulálnak a termelők, Bosits András is 40-45 tonnás hektáronkénti eredményre számít. A negyven- hektárnyi cukorrépát az idén két ütemben takarítják be: a kampány kezdetén, illetve a végén, novemberben. Ez is részben az időjárással magyarázható: azokon a területeken, ahol a nyár végi esőzések következtében levelet váltott a növény, még várnak a szedéssel.

A fiatal gazdálkodó azt mondja, számára az idei az utolsó cukorrépa-kampány, és felhagy a haszonnövény termesztésével. Az idén is már csak 30 eurót fizetnek a termény tonnájáért, az uniós cukorreform következményeként pedig jövőre tovább csökken az átvételi ár. Az idei év is azt bizonyította, hogy repce, kukorica vagy búza termesztésével nagyobb hasznot lehet elérni, mint a meglehetősen költségigényes cukorrépával. És nem csak a termesztés, a betakarítás is pénzbe kerül: Bosits András bérelt géppel szedeti a cukorrépát, ez hektáronként 56 ezer forintjába, vagyis összesen több mint kétmillió forintjába kerül. Az elmúlt években ugyanis már sejteni lehetett az európai cukorreform végkifejletét, így a termelők nem szívesen invesztáltak a cukorrépaszedéshez szükséges speciális géppark fejlesztésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!