Gazdaság

2007.10.29. 03:29

Konkrét üzletek

Szombathely - Üzleti megfontolások miatt a részletekről még keveset tudni, ami viszont tény: a PBN egyesület legutóbbi kínai útja során több keretmegállapodás mellett három konkrét üzletről is előrehaladott tárgyalások folytak.

Kiss Tamás

Egy szó, mint száz: a világ negyedik legnagyobb termelőjeként számon tartott Kína egyre fontosabb üzleti partner Magyarország számára, nem véletlen, hogy a 2007 szeptembere és 2008 áprilisa közötti kínai Magyar Évadot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen nyitotta meg. Az államközi kapcsolatok elmélyítése azonban aligha vezetne számottevő eredményre, ha nem lennének, akik tartalommal is megpróbálnák megtölteni a kereteket, mint ahogy erre immár másfél éve a Pannon Gazdasági Hálózat (angol nevének rövidítésével: PBN) törekszik.

- A nyugat-dunántúli régió huszonnégy ipari parkjának egyesületeként két elvárás mentén végezzük a munkánkat. Az egyik, hogy segítsünk idehozni külföldi cégeket, másrészt pedig, hogy segítsünk azoknak, akik gyártási tevékenységük egy részét szeretnék kivinni az országból. Kína mindkét törekvésünkben potenciális, stratégiai partner. Együtt dolgozunk a kínai nagykövetséggel, számos delegációt fogadtunk, s többször is voltunk már Kínában. Legutóbb konkrét megállapodások reményében utaztunk, és sikerrel is jártunk - informált Barta Balázs, a PBN titkára, akitől megtudtuk, hogy a küldöttség öt városban is járt. Az elért eredmények közül az egyik legfontosabb, hogy a jövő évben több olyan cég is üzleti látogatást tesz régiónkban, amely szeretné megvetni a lábát Magyarországon, a másik pedig, hogy Kína tíz legnagyobb ipari parkja közül kettő (Yantai, Habron) partneri szerződésben vállalta a nyugat-dunántúliakkal való - a tudáscse-re mellett a kinti vál-lalatok idetelepülését is segítő - stratégiai együttműködést. Persze, senki ne gondolja, hogy a kontraktusok egyik napról a másikra születtek meg, Barta Balázs azonban úgy gondolja, hogy megérte az előkészítésbe befektetett munka, a kínai ügymenetben ugyanis eme hivatalos megállapodások nyitják meg a kaput a konkrét lépések előtt. Az egyesületi titkár elárulta, az érdeklődő cégek főként az elektronikai és a logisztikai szakterületekről kerülnek ki, de más ágazatokból is akadnak, akik tevékenységük egy részét térségünkbe hoznák.

- A kínaiak számára ez jó lehetőség arra, hogy az itteni munkálatok után gyártmányaikat immár mint uniós terméket vigyék az európai piacra. Nekünk pedig az a vonzó, hogy idehozzák az általuk birtokolt csúcstechnológiát, másrészt munkahelyet is teremtenek. A konkrétumok megnevezésével üzleti okokból még várnék, azt viszont szeretném elmondani, hogy a kínaiak megjelenése a magasabb hozzáadott értékű munkák felé vinné el a foglalkoztatási arányokat - tájékoztatott Barta Balázs, aki azt sem hallgatta el, hogy az itteni gyártócégek kitelepülésére viszont már kevesebb az esély.

- Óriási a tolongás, még mindig sok nyugati vállalat szeretne kimenni, így nem volt meglepő, hogy amikor megkérdeztük: milyen kedvezményeket tudnának kínálni egy kitelepülni akaró magyar cégnek, széttárták a karjukat. Nem igazán akarnak tehát új betelepülőket, üzleti szempontból viszont érdekes lehet, hogy a szolgáltatási szektoruk még hiányos. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a most 1000 dollár körüli egy főre jutó GDP-t 2020-ra ennek a négyszeresére akarják növelni, akkor könnyen belátható, hogy az életszínvonal várható emelkedése jótékony hatással lesz majd a szolgáltatások iránti keresletre - közölte Barta Balázs, akitől végül megtudtuk, hogy kinttartózkodásuk során három, szűkebb pátriánkat érintő nagy volumenű projekt elindításáról is megállapodás született, ezek részleteiről azonban - szintén a már említett üzleti megfontolások okán - részleteket egyelőre nem árult el a Kínában immár hivatalos képviselettel rendelkező PBN titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!