Gazdaság

2007.10.16. 02:29

Pöttyökből lett siker

Kőszeg, Budapest - Vasi siker is született a Magyar Formatervezési Díj pályázaton: Drescher Edina, a kőszegi Aste 2000 Kft. gyártmányfejlesztője termék kategóriában nyert díjat Lakkah szövetcsaládjával.Edina rajzoló gyerekeket tanulmányozott, az alkotást szerepjátéknak fogta fel

Nagy Ildikó

Edinát már a diplomamunkája is Kőszeghez kötötte: az Aste 2000 Kft. számára tervezett szövetet. A Magyar Formatervezési Díj pályázatra tulajdonképpen ezt a 2006-ra elkészült diplomamunkát fejlesztette tovább. Mutatja a szövetcsalád terveit. A vázlatfüzet borítóján gyerek krikszkrakszok, mintha egy pajkos unokaöcs pingálta volna oda őket, amíg a felnőttek a háttérben fontos dolgokról pusmogtak. Aztán kiderül, hogy nem. Sőt: tulajdonképpen az egész vázlatfüzet gyermekrajzokat tartalmaz. Merthogy azokból lett végül a szövetcsalád. Miután megszületett a gondolat, Edina anyaggyűjtés közben rajzoló gyerekeket tanulmányozott. Próbálta megérteni, mi lehet a jelentősége egy kerekecske-gombocskának, vagy egy játékos ficaknak. Az alkotást tulajdonképpen szerepjátéknak fogta fel. És a játék végén megszülettek a kis, közepes és nagy pöttyökkel teli tervek, és már csak az anyag meg a színvilág volt a kérdés. A kopasz poliészter-pamut keverék anyagból kidudorodó akril-zsenília-pöttyök több színben is lefutottak a szövőgépről, ám végül a narancsos, a rozsdás, a bézs és a mohazöldes változatok lett a befutók. De hátra volt még a névválasztás. Szinte magától adódott a Pötty, ám marketing szempontból egy kissé meg kellett csavarni a névadást. Így Edina a pötty szó perzsa megfelelőjét választotta, így jött létre a Lakkah szövetcsalád, amely nemcsak a diplomamunka kiváló minősítését, de - 222 pályázó közül - a formatervezési díjat is meghozta fiatal alkotójának.

Edina az Aste 2000 Kft.-nél helyezkedett el gyártmányfejlesztőként, ám nagy örömére a külföldi partnerekkel történő kapcsolattartást is rábízták. Nemrégiben tért haza a brüsszeli és a londoni szakvásárról, ahol kellően feltöltekezhetett inspiráló élményekkel. A Magyar Formatervezési Díjat a múlt héten vehette át. Pályamunkája az Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállításon is megtekinthető október huszonnyolcadikáig. Aztán akár a nappali ülőgarnitúrájára is átköltöztethető .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!