Gazdaság

2007.10.18. 02:29

Szerkezeti torzulások

Szombathely - Dr. Kocsis Zsolt főiskolai docens szerint a különböző ágazatokban foglalkoztatottak aránya kiválóan jelzi a vasi gazdaság szerkezeti torzulásait. Megdöbbentő, hogy a megyék sorrendjében Vas a kereskedelmi és a szellemi szférában foglalkoztatottak arányát tekintve is sereghajtó!

Kiss Tamás

- Ezért szükséges megvizsgálni azt is, hogy a gazdaság ágazati szerkezete milyen képet mutat a foglalkoztatottak oldaláról, hiszen így közelebb jutunk a jövedelmek problémájához. A KSH adatai alapján Vas megye gazdaságának szerkezete sok tekintetben kedvezőtlen képet mutat - közölte érdeklődésünkre dr. Kocsis Zsolt. Mert nézzük csak: a megyék és Budapest sorrendjében Vas az utolsó (!) a kereskedelmi és a szellemi foglalkoztatottak arányát tekintve, 18. az oktatás és a pénzügyi szolgáltatások terén, 17. az egészségügy és a közigazgatás, 16. az építőipar és az egyéb szolgáltatások ágazatban. A szállítás-közlekedés és a vendéglátás esetében a 4., az iparban a 3. helyen áll.

- Ez utóbbi problémás, napjainkban ugyanis egy versenyképes gazdaság szerkezetében az ipar aránya 30 százalék alatti, a nagyobb jövedelmet biztosító szolgáltató szektoré pedig 70 százalék feletti. Vasban viszont a szolgáltató szektor aránya alig több mint 50 százalék, az iparé viszont meghaladja a 40 százalékot! Ez amúgy nem lenne baj, ha az iparnak valamely fejlett, nagy hozzáadott értéket nyújtó és magasan képzett munkaerőt foglalkoztató ágazata lenne jelentős fölényben, de sajnos nem így van. A megye iparszerkezetében túlsúlyos az olcsó munkaerőt foglalkoztató bedolgozás - közölte a szakember, aki szerint persze örülnünk kell, hogy vannak munkahelyek, hiszen a lakosság életszínvonala sokkal rosszabb lenne nélkülük, de az olcsó munkaerőre alapozó vállalkozások könnyebben települnek tovább . Dr. Kocsis Zsolt hozzáfűzte: amíg az olcsó munkaerőn túl a megye nem bír más vonzerővel, csekély a remény a multicégek helyben tartására. Adókedvezménnyel sem lehet marasztalni őket, hiszen a helyi adó mértéke, mint kedvezmény, eltörpül a még olcsóbb munkaerőből nyerhető haszon mellett. Az elvándorlás amúgy már el is kezdődött, s amit szintén láthatunk: az innen elköltöző cégek egy része meg sem áll Kínáig. Helyükre általában jöttek mások, ezek azonban ugyancsak néhány évre terveznek. Mindez sötét időket vetít előre, dr. Kocsis Zsolt azonban úgy gondolja, hogy a jövő megváltoztatható .

Némi optimizmusra adhat okot, hogy az utóbbi években halványan kirajzolódik egy jövőbe mutató trend: az olcsó munkaerő által elcsábított cégek helyére érkezők egy része magasabban képzett munkaerőt igényel.

- Ehhez ide kell csábítani a megfelelően képzett munkaerőt, vagy itt kell azt kiképezni a gazdaság számára. Utóbbi azért lenne szerencsésebb megoldás, mert emelkedhetne az oktatásban foglalkoztatottak száma, aránya, illetve a felsőoktatás és a szakképzés intézményei jobban együttműködhetnének a gazdaság szereplőivel. Az oktatást, szakképzést támogató vállalat és a gazdaság munkaerőigényét kiszolgáló oktatás együtt csodákra képes, de a megyének, részben múltjából is adódóan, igencsak nagy a lemaradása ezen a téren.

- Nem feltétlenül műszaki egyetemre van szükség, hanem egyéb, közép- és felsőfokú szakképzést nyújtó intézményekre, amelyek rövidebb képzési idővel gyorsabban képesek megfelelően képzett munkaerőt kibocsátani - zárta mondandóját a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!