Gazdaság

2007.10.30. 03:28

Ültessünk díszcserjét

Parkszerű kertünkben ősszel ültethetünk olyan cserjéket és fákat, amelyeknek a levele, a virága és a termése díszítő értékű, a bogyó pedig egyúttal ...

dr. Nagy László

A legszebb és legigénytelenebb díszcserjék közé tartozik a tűztövis. Talajban nem válogat. A nagyon száraz területektől eltekintve mindenütt jól fejlődik, és még a városi klímát is tűri. Gazdag dísztermésre csak napos fekvésben számíthatunk. Félárnyékban, árnyékban a levele jobban telel, de kevesebb termést hoz. Edényben is nevelhetjük. Piros, narancsvörös és sárga termése gyönyörű. A madárbirs változatos alakú, lombhullató vagy örökzöld, kecses ágrendszerű cserje. Apró, bőrszerű levelével és élénkpiros termésével télen is díszíti kertünket. Használhatjuk talajtakarónak, sziklakerti növénynek, kis felületek, dézsák, sírok beültetésére. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Talajban nem válogatós, igénytelen növény.

A mahónia bőrnemű levelei fényes sötétzöldek. A levélkék széle tüskésen, öblösen fogas. Sárga virágai tömött fürtökben csoportosulva április-májusban nyílnak. Termése hamvas, kékesfekete bogyó. Napon leveleinek egy része pirosra színeződik. Az edzett faj a talajviszonyokra nem érzékeny. A vadszőlőt fákra, kerítésre, falra futtathatjuk. Tapadókorongokkal felkapaszkodó, lombhullató cserje. Levelei ősszel liláspirosra, lángvörösre színeződnek. Termése apró, kékesfekete. Félárnyékos, árnyékos helyre ültessük, mert a napon alacsony marad.

A madárberkenye tíz-tizenkét méter magasra növő, laza koronájú fa. Fehér virágai nagy lapos bugákban nyílnak májusban. A párás levegőjű, üde talajú vidék fája. Lombja ősszel barnáspirosra színeződik. Borsó nagyságú termése narancsvörös, és a hajtásvégeken augusztustól csoportosan díszít. Gyors növekedésű, szép fa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!