Gazdaság

2007.10.25. 02:29

Versenyben a cégekért

Szentgotthárd (kit) - A spanyol Fersint CE Kft. üzemet épít az ipari parkban, amelynek vezetője, Takáts József újabb betelepülőkben bízik annak ellenére is, hogy a cégekért folyó nemzetközi versenyben a pályázati és a közbeszerzési rendszer bizonytalanságai rontják az ország, különösen a nyugati térség esélyeit.

Kiss Tamás

- Folynak az előkészítési munkák, a beruházó rövidesen megkapja az építési engedélyt és elindulnak a munkálatok - informálta lapunkat Takáts József, a Szentgotthárdi Ipari Park Kft. ügyvezetője, akitől megtudtuk, hogy a spanyol cég 2 millió eurós beruházásban gondolkodik. Első lépésként a szükséges szociális épületekkel együtt egy 1360 négyzetméteres könnyűszerkezetes csarnok épül fel, amely a későbbiekben újabb termelési területekkel bővülhet. Takáts József arról is beszámolt, hogy a spanyol cég egy Magyarországon eddig kevéssé ismert technológiát, a porkohászati eljárást honosítja meg Szentgotthárdon, ahol is nagy szilárdságú alkatrészeket fog gyártani sajtolással főként autóipari beszállítók számára. Ugyancsak megtudtuk, hogy a spanyolok első körben körülbelül 25 fő alkalmazását tervezik, e létszám azonban akár még a tervbe vett továbbfejlesztés előtt is megduplázódhat.

- Reméljük, hogy az első fecskét továbbiak követik - felelte érdeklődésünkre az ügyvezető, aki nem rejtette véka alá, hogy az elmúlt időszakban számos cég fontolgatta az ipari park magyar oldalán való letelepedést, a többség érdeklődése azonban nem bizonyult komolynak.

- Jelenleg négy-öt vállalkozással folytatunk előrehaladott tárgyalásokat - árulta el Takáts József, a részletekről azonban nem kívánt szólni, s ez érthető is, hiszen az önkormányzatok (és persze az ipari parkok) között igencsak komoly verseny folyik a beruházni akaró cégek kegyeiért.

Ezzel amúgy nem is lenne gond, ha némely területek nem élveznének jelentős versenyelőnyt. Magyarországi viszonylatban igaz ez a keleti régiókra, ahol is az itteniekhez képest jóval nagyobb támogatási intenzitású pályázatok segíthetik a vállalatok letelepedését, s ami ennél is elgondolkodtatóbb: régiónkhoz képest sokszor még Ausztriában is jobb forráshozjutási feltételekkel - könnyebben elérhető, s nagyobb uniós pályázatokkal - találkozhatnak a cégek.

- Nehéz dolog ez... Az adottságaink kiválóak, az infrastruktúránk teljes mértékben kiépített, az ipari park fekvése jó, az önkormányzat és a képző intézmények segítőkészek, a területárak pedig harmadannyiba kerülnek, mint az osztrák oldalon. A pályázati struktúra bizonytalansága és lassúsága, a támogatási intenzitások mértéke, valamint a kötelezően előírt közbeszerzési eljárások bonyolultsága viszont riasztóan hatnak a befektetőkre - közölte Takáts József, hozzátéve: az említett problémák mielőbbi megoldásért kiáltanak, ellenkező esteben ugyanis Magyarország végérvényesen lemarad a térségben letelepülni akaró cégekért folyó versenyben. A gazdaság igényei ma megkövetelik a nemzetközi szinten is versenyképes átfogó szabályozásokat, mondta az ügyvezető, s e szavakkal, ha akarnánk se tudnánk vitatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!