Gazdaság

2007.12.21. 03:29

Hatodik volt az országban

Szombathely - A MTESZ Vas Megyei Szervezete alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek fórumot, ahol egyebek mellett ismertették az elmúlt évtizedek fontosabb eseményeit.

Takács Gábor

Egyik legfontosabb feladatuk lett a különböző egyesületek közötti személyes kapcsolat kiépítése. Az 1960-as évek elején aztán már többször kérték a MTESZ szakértőinek segítségét a községfejlesztési irányelvek elkészítéséhez. Vitaesteket is szerveztek a gazdasági és iparpolitikai kérdések megbeszélésére. Ezenkívül egyre több szakmai kiállítást is szerveztek az egyesületek.

Barna Tamás kiemelte, hogy abban az időszakban aktívan bekapcsolódott a megyei szervezet az alkotó ifjúság pályázat szervezésébe és ágazatonkénti vetélkedők lebonyolításába. Munkájukat több alkalommal országosan is elismerték MTESZ-díj, illetve emléklap adományozásával. 1987-ben pedig megalakították a Vas megye műszaki fejlesztéséért kitüntetést, amit a mai napig 71 szakember vehetett át.

Az elnök rámutatott arra, hogy 1988-tól a hatályos jogszabályokat és a megye földrajzi helyzetéből adódó előnyét kihasználva jelentősen bővültek a lehetőségek az egyesületi tagok tanulmányutakon való részvételére.

Megtudtuk, a rendszerváltást követő időszak a társadalmi munka végzésének nem kedvezett, és ez még ma is így van.

- Megváltozott az a környezet, amelyben az egyesületek addigi tevékenységüket végezték, a nagyvállalati keretre épült munka megszűnt. A civil szféra kezdeményező ereje pedig a mai napig nem jelentkezik markánsan. Ugyanakkor vannak kapaszkodók, hiszen az egyesületek egy része olyan hagyományra épül, ami példamutó - emelte ki Fekete István alelnök.

Kritikaként fogalmazták meg, hogy a vagyonfelélés, a koncon való marakodás egyáltalán nem tesz jót a szakmai munkának. Ugyancsak szó esett arról, hogy rendszerváltás időszakában nem emelték fel a szavukat az érdekeik érvényesítéséért, s eredményeiket se propagálják kellően.

- Ugyanakkor a tudományos tevékenység erősítéséhez szilárd háttér szükséges - hangzott el. Többen megfogalmazták azt is, hogy a szövetség mindig politikamentesen funkcionált. A megyei szervezetről elmondták, mindig is igyekezett alkalmazkodni a változásokhoz, ha szükség volt rá, áttekintette korábbi kapcsolatrendszerét. Együttműködést kezdeményezett és alakított ki a megye és város vezetőivel, az újonnan megalakult szervezetekkel, kamarákkal, egyesületekkel.

Megtudtuk, a megye aprófalvas településszerkezeténél fogva a legtöbb hely nem rendelkezik a feladatok ellátására elegendő szakemberekkel.

- Ugyanakkor sokfelől érkezett pozitív visszajelzés és megbízás, ilyen országosan is példaértékű dolognak számított Alsóújlak településfejlesztési koncepciójának elkészítése - tette hozzá az elnök.

Barna Tamás kiemelte, hogy a rendszerváltás óta gazdaságilag önellátóvá váltak. Ugyanakkor az elmúlt időszak recessziója erősen érezteti hatását, amelyhez igyekeztek alkalmazkodni a több lábon állással.

Egy érdekesség is elhangzott a fórumon: a szombathelyi víztorony műszaki múzeummá alakítására pályázatot nyertek, és ez a munka jelenleg is folyik.

Barna Tamás végezetül két javaslatot tárt a nyilvánosság elé.

- Örömteli számunkra, hogy a Vas Megyei Önkormányzat a kimagasló szakmai, hivatásbeli érdemek, eredmények és teljesítmények elismerésére díjakat alapított és ad át. Ugyanakkor jelezni szeretném, hogy a jelölési lehetőségek nem esnek egybe a műszaki, agrár-, gazdasági értelmiség tevékenységével. Ezért a MTESZ megyei szervezetének vezetősége nevében javasoljuk, hogy hozzák létre a Vas megye műszaki fejlesztéséért díjat, mely a tudomány napja alkalmából kerülne átadásra.

- Ezenkívül azt is szeretnénk elérni, hogy a város vezetése kezdeményezze utca elnevezését dr. Pungor Ernő akadémikusról, Vas megye szülöttéről, aki gazdag tudományos és közéleti pályája során kiemelt figyelmet szentelt a térség fejlődésére - mondta végül Barna Tamás, hozzátéve: országos elismerésnek tekintik, hogy hatodik éve Kovács Jenő tölti be a szövetség egyik alelnöki tisztét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!