Gazdaság

2008.01.31. 03:29

A multiknál szabad a pálya

Szombathely (kit) - A környékbeli multinacionális vállalatok humánerőforrás vezetői megkongatták ama bizonyos vészharangot, s nyomatékosították: amennyiben a (szak)- munka nem kapja vissza a becsületét, komoly gondok lehetnek.

Kiss Tamás

A probléma súlyos, nincs helye mellébeszélésnek, és a Delphi konferenciatermében tartott tájékoztatójukon a környékbeli nagyvállalatok megjelent HR-esei - Bosnyák Szilvia (SHOTT forma vitrum), Várnai Krisztina (Jabil Circuit), Baranyai Szilvia (GM Powertrain-Magyarország), Varjasi Veronika (Flextronics) és Jámbor Zoltán (Delphi) a többiek nevében is kimondták: a szülőknek szakítaniuk kell a mindegy, hogy mi lesz a gyerekből, csak diplomája legyen felfogással. A reflektorfénybe állított, a munkaerőpiacon azonban értéktelen alibi szakok elvégzése után a gyerekből ugyanis pillanatokon belül munkanélküli lesz, s ki tudja, hány évnek kell eltelnie, hogy képes legyen eltartani magát. A multicégek személyügyi szakemberei szerint azonban más utak is kínálkoznak annak ellenére is, hogy sokan - iskolák, média - szeretik elhallgatni, hogy a jó munkából bizony meg lehet élni, sőt!

A tájékoztatón megjelent HR-esek viszont pontosan ezt erősítették! Megtudhattuk például, hogy a nagyvállalatoknál főként elektromos és mechanikus karbantartókra, javító műszerészekre, szerszámkészítőkre és technikusokra lenne szükség, s ami a konkrét béradatokkal illusztrált előadásukból ugyancsak kiderült: egy kipróbált szakember jóval többet keres, mint egy frissen végzett mérnök. Szintén szóba került, hogy ideje lenne felszámolni azt a rendszerváltás előttről itt maradt hamis képet, hogy egy szakmunkás olajos, szakadt ruhában tölti a munkaidejét, a nemzetközi cégekre ugyanis éppen ennek az ellenkezője, a tiszta, rendezett, számítógépes környezet a jellemző. A HR-esek szerint ma már az a gondolkodás is elavult, miszerint aki kétkezi munkásként kezdi életpályáját, már nem tanulhat tovább, nem juthat feljebb. Ez tévedés: aki akar és tud teljesíteni, gyorsan előreléphet, akár belső, akár külső képzésben is gyarapíthatja tudását. A cégek ilyen esetben vállalják a költséget, ami komoly anyagi megterheléstől mentesítheti a családokat, hiszen ma már nem két forintba kerül egy diploma megszerzése. Ráadásul ezen évek alatt a tanuló-dolgozó munkaviszonyban áll, és pénzt keres.

S ha már a tudás!

A tájékoztatón többen is kifogásolták, hogy a piaci elvárásokat amúgy sem követő magyar oktatás túlzottan is elméletközpontú, s a speciális tudások helyett az általános ismeretekre épít. Így fordulhat elő, mint azt az egyik HR-vezető megemlítette, hogy öt végzett technikusból általában csak kettőt tudnak felvenni, pedig nem kérnek lehetetlent - csak biztos, naprakész tudást.

Emellett az idegennyelv-ismerettel is sorjáznak a gondok, a honi nyelvtanközpontú oktatás eredményeként, pontosabban annak eredménytelenségét mutatva sokszor a középfokú nyelvvizsgával bíró fiatalok sem tudnak, mernek idegen nyelven megszólalni. Márpedig a legtöbb multinacionális cégnél megfelelő angoltudás nélkül elképzelhetetlen az előrelépés, sőt, sok állásnál maga a felvétel feltétele is.

Hogy mit tesznek, s tehetnek a multicégek?

Nos, egyre több vállalat nyúl vissza az amúgy évtizedekkel ezelőtt már jól bevált módszerhez, s - mint teszi ezt sárvári gyáregysége után Zalaegerszegen is a Flextronics - tanműhelyek létesítésével segít emelni a képzés színvonalát. A legtöbb cég a belső képzés, a tehetséggondozás felé is nyitott, szorgalmas és fogékony munkatársai számára tanfolyamokat indít a hiányszakmákban. Ugyanígy jellemző, hogy az arra érdemes dolgozóikat a felsőoktatásban képezik tovább, nem egyedi példa, hogy valaki anno operátorként kezdte, s immár mérnökként vagy vezetőként végzi a munkáját.

A ki- vagy éppen átképzett dolgozókat azonban meg is kell tartani, s eme szakemberhiányos időszakban ez sem könnyű feladat. A HR-esek elmondása szerint itt nem elég kizárólag a bérre apellálni, az értékes dolgozókért folyó versenyben igazából azok a vállalatok vannak lépéselőnyben, amelyek a kulturált munkakörnyezet és a csapatszellem kiépítése mellett arra is komoly gondot fordítanak, hogy az alkalmazottaknak a munka folyamatos kihívást jelentsen.

Mindezt még leírni sem könnyű, hát még elérni. Pedig muszáj, mert alkalmasint hatalmas a tét. Egy-egy új projekt helyszínének kijelölése előtt a multinacionális vállalatok központjai ugyanis többek közt azt is megvizsgálják, hogy a szóba jöhető leányvállalatoknál van-e megfelelő emberi erőforrás a tervezett gyártás bevezetéséhez. S ha például azt látják, hogy tíz jól képzett javító műszerész felvétele Magyarországon akár 3-4 hónapot is igénybe vehet, akkor - ne legyenek illúzióink - máshová viszik az adott beruházást.

A vészharang tehát már kong, s talán azok is meghallják, akik számára leginkább üzen a hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!