Gazdaság

2008.01.22. 03:27

Metszés, kéregkaparás

A környezetbarát, környezetkímélő növényvédelemben fontos szerepe van a mechanikai, metszési, fatisztogatási munkáknak. Az enyhébb téli napokon megkez ...

dr. Nagy László

A négy méternél magasabb fák permetezhetősége és szürete problémás. A metszés során korlátozzuk a fák magasságát. A munkák során ejtett sebeket kezeljük sebápoló készítménnyel. Egy-egy fa után a szerszámokat hypooldatban fertőtlenítsük. A kéregkaparás előtt terítsünk mű-anyag fóliát a területre, a kaparékot fogjuk fel és semmisítsük meg. A kéregkaparék több károsító szaporító képletét tartalmazza. Az idős fáknál használt kaparóvasat és drótkefét ne tekintsük korszerűtlen eszköznek. A munkák során távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és a letört ágakat. A beteg, idős, nem piacképes fákat gyökerestül ássuk ki, és tüzelőanyagként hasznosítsuk. Az őszi- és kajszibarack metszését majd csak a virágzás közeledtével végezzük el. A mechanikailag rendbe tett fák alkalmasak a lemosó permetezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!