Gazdaság

2008.03.19. 03:29

A madarak védelmében

Megyei körkép - A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Magyar Madártani Egyesület és a hazai villamosenergia-ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes égbolt megállapodást a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak megóvása érdekében.

Takács Gábor

Gyurácz József intézetigazgató, főiskolai tanár, a Magyar Madártani Egyesület Vas megyei csoportjának elnöke elmondta: a középfeszültségű távvezetékoszlopokkal kapcsolatos veszélyekről országos felméréseket gyakran végeznek. Az eredmények alapján úgy becsülik, hogy hazánkban évente áramütés miatt elpusztuló madarak száma tízezres nagyságrendű, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az egymilliárd forintot. - Azért veszélyesek a középfeszültségű oszlopok, mert a madár úgy száll rá, hogy közben a szárnyával a vezetéket is megcsapja, így rövidzárlatot okoz. A nagyobb testű madarak, mint például a gólyák, egyszerre a két vezetékhez is hozzáérnek, emiatt áramütést szenvednek - emelte ki a szakember. Gyurácz József hozzátette, hogy a ragadozó madarak - az egerészölyv, a parlagi sas, a rétisas - az oszlopokat főleg les- és pihenőhelyként használja, innen pásztázzák be a vadászterületet. Ebből adódik, hogy elsősorban az egyébként is veszélyeztetett védett madarakból találnak legtöbb tetemet. Egy parlagi sas elpusztulása az egész állomány szempontjából rendkívül nagy veszteséget jelent.

Vas megyében is rengeteg középfeszültségű vezeték található, ezek főleg nyílt területen, szántóföldeknél húzódnak. Az áldozatok között fokozottan védett madarak, a kerecsensólyom, a kék vércse is előfordul. Nagy veszteségeket okoz az áramütés a gólyaállományban, főleg amióta falusi vezetékoszlopokon készítik el a fészküket.

Magyarországon mára közel 50 ezer középfeszültségű oszlop madárbarát szigetelése történt meg. Ugyanakkor becslések szerint még mintegy 215 ezer oszlop jelenthet kiemelt veszélyt a madarakra.

Hazánkban 2004 novembere óta öt országos vezetékfelmérést végeztek, amelynek során 19 216 megvizsgált oszlopnál összesen 2183 madártetemet (főleg ragadozókat) találtak. Ezek természetvédelmi értéke meghaladta a 90 millió forintot. Az eszmei kár a fokozottan védett fajoknál akár egymillió forint is lehet.

- Áramütés után a madár olyan sérülést is szenvedhet, hogy röpképtelenné válik, ilyenkor menhelyekre kerülnek. Ugyanakkor ha tud táplálkozni, de repülni nem, attól még szaporodhat is. A fiókákat pedig később vissza lehet a természetes élőhelyükre engedni. Az elhullott madarak egy részét találják csak meg, sajnos jóval több pusztul el - tette hozzá a szakember.

Gyurácz József elmondta: a Madártani Egyesület Vas megyében az áramszolgáltatóval együtt már több oszlopra kihelyezett úgynevezett szigetelőpapucsot . Az elsőt 2000-ben Gencsapáti és Söpte térségében szerelték fel. Azóta a Fertő-Hanság és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának közreműködésével is folynak a munkálatok. - A patak mentén húzódó szántóföldeknél javasoltuk a megyében a szigetelőpapucsokat. Ugyanis egyrészt ezek a vonulási útvonalak, illetve a madarak fő táplálkozó helyei is, ahol kisebb rágcsálókat találnak - hangsúlyozta.

Az Akadálymentes égbolt megállapodást jó ötletnek tarja Gyurácz József, de felhívja a figyelmet arra, hogy a villamos vezeték mellett van még egy másik akadály, főleg a ragadozó és a nagy testű madaraknak, ez pedig a szélturbina. - Sok belőle még tervezés alatt van. A turbináknak ugyan örülünk, mert egy megújuló energiaforrást jelentenek, de azt is látni kell, hogy a ragadozó madarak nem veszik észre a forgó lapátokat, és nekimennek. Már Mosonmagyaróvár környékén, ahol több ilyen szerkezet is áll, találtak elpusztult vörös vércsét - tette hozzá.A megyében már több oszlopon van szigetelőpapucs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!