Gazdaság

2008.04.14. 02:29

Bűncselekmény cégek sérelmére

Körkép - A gazdasági társaságok sérelmére elkövetett bűncselekmények közül megyénkben a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogsértések fordulnak elő legtöbbször. Kárértéküket tekintve pedig - aránylag kis számuk mellett - a legnagyobb kárt a csalások okozzák.

Kiss Tamás

A magyar válaszadók ellen átlagosan 8,9 alkalommal követtek el gazdasági bűncselekményt a vizsgált időszakban. A leggyakoribb visszaélésfajták a lopás és hűtlen kezelés (a vállalatok 48 százalékánál), valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények (26 százalék), illetve a korrupció és megvesztegetés (17 százalék) voltak. Magyarországon a lopás, illetve a hűtlen kezelés előfordulása jóval meghaladta a kelet-közép-európai (33 százalék) és a globális átlagot (30 százalék).

A visszaélések igen sokba kerülnek a magyar vállalatoknak. Az elmúlt két év során a hazai cégeknek közel 4 milliárd forint veszteséget okoztak a gazdasági bűncselekmények, ebből mintegy 1,5 milliárd forint lopás, illetve hűtlen kezelés, 1,4 milliárd forint korrupció és megvesztegetés, továbbá 185 millió forint szellemi tulajdonhoz kapcsolódó visszaélés.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott információk szerint a gazdasági társaságok sérelmére elkövetett (a megyében ismertté vált, gazdasági társaságok sérelmére elkövetett) bűncselekmények száma a 2003-as kiugróan magas (2553-as) értékről az elmúlt öt év alatt 1473-ra csökkent. A 2006. évi jelentős visszaeséstől (1179) eltekintve az elmúlt években viszonylag stabil-nak mondható e jogsértések száma.

Az ismertté vált bűncselekmények által a gazdasági társaságok számára okozott kár azonban 2007-ben jelentősen növekedett. Az előző évek 500 millió forint körüli kárértékét követően tavaly 675 millió forint kár keletkezett, ami 35 százalékos emelkedést jelent mind a megelőző évi, mind a 2003-as évi értékhez képest. Ami viszont mindenképpen pozitív: a kárérték növekedésével párhuzamosan a megtérülés mértéke is jelentősen emelkedett. (A két adatból számolt kármegtérülési mutató 23,6 százalék volt az utolsó évben, míg az előző esztendők mutatói 9,5 és 17,8 százalék között mozogtak.)

A rendőrség tájékoztatása szerint az ide tartozó bűncselekmények jelentős hányadát a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése teszi ki. Számuk 369 és 1578 között ingadozott, s ennek hatása egyértelműen látszik a gazdasági társaság sérelmére elkövetett bűncselekmények alakulásánál.

És ami szintén sokatmondó: annak ellenére, hogy e jogsértések száma a vizsgált időszak kezdetéhez képest szinte harmadára esett vissza, az okozott kár közel háromszorosára, 171,9 millió forintra emelkedett.

Az e témában tárgyalt második leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a lopás, melyek száma 363 és 494 között változott. A lopások számának körülbelül felét teszik ki a gazdasági társaságok sérelmére elkövetett betöréses lopások, számuk 184 és 236 között ingadozik. E két bűncselekmény-kategóriánál csökkenő tendencia figyelhető meg a vizsgált időszakban, számuk jelentősen visszaesett az elmúlt öt évben (26,5 és 22 százalékkal).

A lopással okozott kár ingadozó képet, míg a betöréses lopással okozott kár csökkenő tendenciát mutat. A társaságok biztonsági óvintézkedéseinek következtében a betöréses lopásokkal okozott kár 107 millió forintról 48,8 millió forintra esett vissza. A megtérülés ebben az esetben 1,3 és 3,5 százalék közötti volt.

A lopások esetében viszont nagyon kedvezőtlen a megtérülési mutató alakulása. Az előző évek 10 százalék feletti megtérülésével ellentétben az utolsó évben mindössze 3,4 százalékot mutat. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a hűtlen kezelés nem jellemző megyénkre, a 2003-2007 közötti időszakban mindössze hét vált ismertté, azonban az első két évben okozott kár eltörpül a 2006-2007. évek kárértéke - 40,6 és 19,2 millió forint - mellett.

Megemlítendő még a megyénkben gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalás jogsértések számában bekövetkezett kiugró növekedés. Az időszak kezdetéhez képest több mint duplájára, 222-re emelkedett a számuk. Az eme bűncselekményekkel okozott kárérték és annak megtérülése is változó az elmúlt öt évben. A kár 75,7 és 252 millió forint között mozog, a megtérülési mutató pedig 2007-ben volt a legmagasabb, 57,3 százalék. A rongálások száma 67 és 86 között változott az elmúlt öt évben.

Összességében tehát megállapítható, hogy Vas megyére nem jellemző a gazdasági társaságok sérelmére elkövetett bűncselekmények számának utolsó két évben tapasztalható drasztikus növekedése, fogalmaz a rendőrségi tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!