Gazdaság

2008.04.02. 02:29

Diákok jártak a TISZK-ben

Szombathely - Játékos sportvetélkedővel egybekötött szakmai napot tartott tegnap a Savaria TISZK. A nap során egyebek mellett az is kiderült: a középiskola előtt állók közül kevesen tudják, felnőttként milyen foglalkozást szeretnének űzni.

Németh Zoltán

A villamossági műhelyben az egyik csapatban a fiúk a lányokkal vitatkozva próbálták kitalálni a néha gombostű nagyságú számítógép-alkatrészek nevét. Ez is jól mutatja, hogy az elektrotechnológiában nem csak a fiúknak lehet keresnivalójuk, mondta Lukács Gábor, a TISZK szakoktatója. Az elektronikai sorozatgyártásban néha előforduló monotonitást pedig a tapasztalatok szerint a nők jobban tudják kezelni, mint a férfiak. Az ilyen tevékenységet folytató gyárakban is döntő többségben nőket alkalmaznak.

A lapunk által megkérdezett hetedikes diákok jelentős része azonban még nem igazán határozott a jövőjét illetően. Ez annak is tudható, hogy a fiatalok halogatják a pályaválasztást, inkább előkészítő iskolákban vagy csak érettségit adó középfokú oktatási intézményben akarnak továbbtanulni - osztotta meg a tapasztalatait Bartalis Istvánné, a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára. Gyakran a szülőknek sincs reális képük az egyes szakmákat illetően, ezért iskolájuk igyekszik kisfilmek vetítésével és pályaválasztási vásárokon való részvétellel segíteni a fiatalok választását. Egy jó szakmával megalapozhatja az ember az életét, vélekedett Szabó Tamás, aki harmadik éve tanul épületgépészetet a TISZK falai között, és most az egyik csoport kísérője volt. A hátralévő időben szeretné kitanulni a szolártechnológia rejtelmeit is. - A jó szakembereket mindenhol tisztességesen megfizetik, nem kell feltétlenül külföldre menni dolgozni. Hazánkban is el lehet helyezkedni különféle cégeknél, de akár egyéni vállalkozóként sem elképzelhetetlen a jövő - fogalmazott a diák.

A fiatalabb generáció nem ennyire optimista. Varga Ádám és Wágner Zoltán még csak hetedikes, de már mindketten biztosan tudják, hogy a szakmai alapok megszerzése után mindenképpen külföldön szeretnének dolgozni.

Míg a diákok vetélkedtek, a kísérő osztályfőnökeiknek Szabó Leventéné Kovács Andrea, a TISZK ügyvezetője tartott tájékoztatást a szakmunkásképzés anomáliáiról, és arról, hogyan tud a TISZK segíteni az oktatásban. Gyakran még a felnőtteknek sincs reális képük az egyes szakmákról, foglalkozásokról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!