Gazdaság

2008.04.28. 02:29

Kellene még eső

Körkép - Jól haladnak a gazdák a tavaszi munkákkal. A jó terméshez elengedhetetlen a kellő mennyiségű csapadék. A közeli napokban lehullott eső nem pótolta a hiányzó mennyiséget.

Németh Zoltán

Dr. Nikl János főfalugazdász lapunk kérdésére elmondta: a megye egész területén jól haladnak a tavaszi munkák. Az őszi kalászos gabonák megfelelően kiteleltek, sehol sem tapasztalható fagyás. Jól halad a talajjavító szerek kijuttatása a földekre, sok helyen most végzik a növényvédelmi munkálatokat. Nagy szükség lenne az esőre, hogy mind a permetszerek, mind pedig a műtrágyák elérjék a kellő hatást. Eddig nem tapasztaltak a gazdák semmilyen betegséget a növényeken, és a gombásodás jelei sem mutatkoztak. A tavaszi búzát és az árpát is elvetették, ezek fejlődésében a márciusi csapadék sokat segített. Most a kukorica és a napraforgó vetése van soron, a cukorrépa vetésterületét jellemzően a napraforgó foglalta el. Kukoricából 35-36 ezer hektárnyi vetésterülettel lehet számolni. Repce megyénkben az idén közel 16 ezer hektáron található, ami minden eddiginél nagyobb vetésterületet jelent. A növény most virágzik, és jók a piaci kilátások is. A repce fő ellensége, a fénybogár ellen már megtörtént a vegyszeres védekezés. A méhek pedig megkezdték gyűjteni a repce virágporát. Dr. Nikl János hangsúlyozta: ha a május nem lesz túl száraz és a nyár sem lesz aszályos, akkor jó évnek nézhetnek elébe a gazdák.

Szájer István, a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke úgy nyilatkozott: aszályos időszakokban nagy valószínűséggel megtámadhatja a kalászos növényeket a vetésfehérítő bogár, és akkor további összegeket kell a védekezésre fordítani. Az elnök szerint a szövetkezet időben van a vetési és a védekezési munkálatokkal. Nagy veszélyt jelenthetnek még a gabonára a gombabetegségek, melyek a nagy melegek és a hűvösebb idő hirtelen váltakozásakor ütik fel a fejüket, ez ellen csak permetezéssel lehet védekezni. Sokat segítene a növények fejlődésében a nedvesebb és egy kicsit hűvösebb május. A kalászos gabonák idei hozamát a következő 4-6 hetes időtartam határozza meg. A piaci kilátások biztatóak - vélekedik Szájer István -, jelenleg a gabona mázsájáért 4500-5000 forintot kínálnak a kereskedők. Végleges árat persze csak a betakarításkor lehet majd tudni.

A repce ára jelenleg 106 ezer forint tonnánként, ami elfogadható. A csapadékmennyiség határozza meg a magkötést is, és kérdés még az is, milyen oldalhajtásokat tud hozni a növény. Ugyanis a termés kétharmada az oldalhajtásokból származik, és ha nem tud a növény kellőképpen elbokrosodni, akkor kisebb lesz a hozam. Az idén a nagy vetésterületek ellenére várhatóan kisebb lesz a repce átlagos hozama, mint tavaly.

A kukoricát csak most kezdték el vetni a szövetkezetben, mert eddig a talaj még hideg volt. A csapadék ennek a növénynek a fejlődéséhez is elengedhetetlen. Az eső nemcsak a fejlődéséhez, hanem a gyomirtáshoz is kell, hektáronként több tízezer forint veszteséget jelenthet, ha a permetszer nem mosódik be a talajba, és nem fejti ki hatását.

Kárpát Zoltán, a vasvári Csörnöcmenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke szerint az egész megyében nagy problémát jelent, hogy az idén még igen kevés csapadék esett. A szövetkezetnek a tavaszi vetésben csak kukoricája és silókukoricája van. Az őszi gabonák bokrosodása jelenleg is tart, a csapadék sokat segítene a fejlődésükben. Kárpáti Zoltán szerint a gabonának idén is megmarad a tonnánkénti 40-45 ezer forintos ára. Ezt főleg a jelenlegi világpiaci árak vetítik előre. Idén nem várható komolyabb árfolyamesés, ugyanis a hazai közraktárak és a kereskedők raktárai is kiürültek. A szövetkezet az idei évre nem kötött senkivel szerződést, így a legjobb ajánlatot tevő kapja meg a termését.Sokfelé virágzik a repce,a növényre vonatkozó piaci kilátások igen kedvezőek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!