Gazdaság

2008.04.15. 02:29

Kereslet a gyümölcspiacon

Körkép - A hazai igények kielégítése elvileg biztos piacot jelenthet a magyar gyümölcstermelőknek. Megyénkben az őstermelők az ipar és a háztartások számára egyaránt adnak el a fák terméséből. A helyi éghajlat különösen a körtének kedvez.

Németh Zoltán

Dr. Lux Róbert kiemelte: Vas megye több szempontból is optimális gyümölcstermelésre. A klíma és a csapadékosabb időjárás hatására jó piac lehet Ausztria keleti régiója - jelenleg 15 százalékkal olcsóbb a magyar gyümölcs az osztráknál, de ez még csökkenthető is lenne, illetve az élénk termálturizmus is kedvezhet a helyi értékesítésnek is. Vas megye párásabb, csapadékosabb éghajlata főleg a minőségi körte termelésének kedvez.

Tőke Jánosnak Sótony mellett van gyümölcsöse. Elmondta: ma már nem a kártevők, hanem az időjárás a legnagyobb ellensége a gyümölcsnek. A tavaly nyári aszály és a jégverés sok kárt okozott a vasi termelőknek is. Jelenleg azonban nehéz megjósolni, hogy milyen termés lesz az idén. Biztató kezdet lenne, ha az elkövetkező hónapban, a fák virágzási ideje alatt nem lenne fagy. A meleg nyarak miatt kitűnő lehet a termés, ha nem veri el egy jégeső, ami tízévente egyszer fordul csak elő. Sótony jó példája a kistelkesek együttműködésének: 20-30 őstermelő összefogásának eredményeképpen közösen szervezik meg a fák védelmét 12-20 hektáron. Szüretek idején pedig a családok szedik a termést, de a szállítást és az értékesítést szintén közös összefogás keretében valósítják meg. A leszedett gyümölcs 40 százalékát a feldolgozóipar vásárolja meg, 60 százalékban pedig egyenesen a fogyasztók asztalára kerül.A gyümölcsnek jó piaca lehet az osztrák keleti régió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!