Gazdaság

2008.04.15. 02:27

Muskátlik a balkonon

Április közepe után beültetjük a balkonládákat, és kirakjuk végleges helyükre. Egyik legkedveltebb virágzó cserepes növény a muskátli álló (parasztmus ...

dr. Nagy László

Általános szabályként fogadjuk el, hogy több virágföld több tápanyagot és vizet képes tárolni, a növény pedig tápanyag- és vízigényes.

Szólni kell a balkonládákról. A keskeny, szűk és így kisebb súlyú műanyag ládákban kevés a hely, és a szélvihar könnyen lesodorhatja őket. A fából készült, mélyebb és széles láda az ideális. Bármilyen ládát használunk, az alja lyukas legyen, mert különben pangó víz és levegőtlen körülmény keletkezik.

Kertészeti árudákban és bevásárlóközpontokban kapható speciális muskátliföld, de használhatunk általános virágföldet is. A futó muskátlit enyhén megdöntve helyezzük el úgy, hogy kifelé dőljön.

A növényeket húsz centiméter távolságra ültetjük. Ültetés után a növényt be-iszapoljuk, és a helyére tesszük. A meleg-, napfény- és vízigényes muskátli a keleti homlokzaton díszlik a legszebben, az északi részt pedig nem szereti. A folyamatos növekedés és a gazdag virágzás előfeltétele a tíznaponkénti tápoldatozás. Kaphatók speciális muskátli tápoldatok.

Kánikulában, hőségnapokon este és reggel is öntözzük. Az esti locsolás a fontosabb, mert ekkor a növény több vizet és tápanyagot tud felvenni, mint a reggeli öntözéskor.

Egészséges, zömök növényt vásároljunk. A túlhajtott muskátlit az átültetés megviseli, fejlődésében lemarad, és nehezebb mutatós növénnyé nevelni. Környezetünket muskátlival díszítve ne feledjük, hogy rendszeres gondozást igénylő, kényes, és nem olcsó növény, de díszítő hatását más balkonnövényekkel és kombinációkkal nehéz felülmúlni. Dekoratív, szép növény a muskátli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!