Gazdaság

2008.04.17. 02:27

Rekord gabonatermés?

Róma (mti) - Az idei évre rekord gabonatermést prognosztizál a világon az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a (FAO).

Vas Népe

Mégsem várható az élelmiszerellátással kapcsolatos társadalmi feszültségek enyhülése, mert a szegényebb országokban az idén további több mint 50 százalékkal drágulhat az import gabona. A FAO előrejelzése szerint az idén 2,6 százalékkal rekord nagyságúra, 2,164 milliárd tonnára növekedhet a világ gabonatermelése. Ez enyhítheti az ellátással kapcsolatos bizonytalanságot, mindamellett számos kockázati tényező befolyásolhatja a végleges termést, így az időjárás és vagy az energiaárak alakulása. A FAO elemzői emlékeztetnek rá, hogy tavaly ilyenkor, amikor a 2007. évi terméskilátásokat latolgatták, sokkal nagyobb termésre számítottak, mint amekkora valójában lett, tekintettel a szélsőséges időjárási viszonyokra a főbb gabonatermelő országokban. Növeli a bizonytalanságot az is, hogy a készletek alacsonyak, s a 2007/2008-as idényben 25 éves mélypontra süllyedhetnek. A FAO szakértői szerint az elmúlt néhány hónapban a rizs drágult a legnagyobb mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!