Gazdaság

2008.05.09. 02:28

Állhatnak a fóliasátrak

Az utóbbi hetekben felháborodást és elkeseredést váltott ki a fóliasátrak létesítésével kapcsolatos rendelettervezet. A napokban megjelent módosítás a ...

Nikl János

A most megjelent szabályozás szerint az önkormányzati és területfejlesztési miniszter - a műszakilag indokolható mértékig - tovább egyszerűsíti a fóliasátrak létesítését. Többek között fontos újdonság:

- A beépítésre nem szánt mezőgazdasági területen idő- és méretkorlát nélkül, beépítésre nem szánt egyéb területen pedig idényjelleggel engedély nélkül építhető bármekkora fóliasátor.

- Idényjellegű fóliasátor engedély és bejelentés nélkül helyezhető el a beépítésre szánt területen is, ha magassága kisebb 7 méternél, és területe nem haladja meg az 500 négyzetmétert.

- Már nem szükséges engedély és bejelentés a be-építésre szánt területen a 3 méternél nem magasabb állandó fóliasátrakhoz.

- A fóliasátrak építésekor többé már nem kell a hagyományos építési és engedélyezési eljárást lefolytatni, az építtetőnek csak bejelentési kötelezettsége lesz.

- Bejelentés csak a be-építésre szánt területen megépíteni kívánt 7 méternél magasabb, vagy 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű ideiglenes, vagy 3 méternél magasabb állandó fóliasátor esetében, ill. a beépítésre nem szánt nem mezőgazdasági területen állandó jelleggel elhelyezett fóliasátor esetében kell. Ezen túlmenően a szabálytalanul létesített fóliasátrak esetében kiszabható építésügyi bírság mértékét a huszadára csökkentette. 2009. április 30-áig tartó moratóriummal rendezhető a szabályossá tétel.

Időben szólunk:

Május 15-én lejár a területalapú támogatás beadásának határideje. Az azt követő beadás már szankcióval jár. Ezért aki eddig nem nyújtott be kérelmet, sürgősen keresse meg falugazdászát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!