Gazdaság

2008.05.16. 02:27

Kötelező talajvizsgálat

A 43/2007. (VI.1.) FVM-rendelet meghatározza a megye nitrátérzékeny területeit, ahol be kell tartani a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésse ...

Nikl János

A mintát egységes területről szabad venni. A mintát megfelelő számú (minimum 20 db) azonos mennyiségű részmintából kell összeállítani a következőképpen:

- szántóföldön a művelt rétegből 5 hektáronként veszünk egy mintát,

- rét-legelőn a 2-10 cm mélységből, az 1-2 cm-es gyepréteg eltávolítása után 5 hektáronként veszünk egy mintát,

- ültetvényekben is 5 hektáronként veszünk egy mintát. A részmintákat szőlő- és gyümölcsültetvényeknél a 0-30, 30-60 cm, bogyósoknál 0-20, 20-40 cm mélységből kell venni.

A részmintákat alaposan összekeverjük, és ebből az összekevert mintából kb. 1 kg mennyiséget kell a laboratóriumba küldeni. A mintát azonosítóval (szám, jel) kell ellátni. Tilos mintát venni a tábla szélén 20 méteres sávban, a forgókban, szalmakazlak helyén, talajjavító anyag, szervestrágya depók helyén és állatok delelőhelyén.

A talajvizsgálatokhoz a mintavétel optimális ideje a termés betakarítása utáni, még a műtrágyázás előtti, ha a talaj művelhető állapotban van (nem túl nedves vagy száraz). A mintavételi területek kijelölését 1:10.000 léptékű térkép alapján ajánlatos végezni, de lehet a blokktérképen is. A térképlapon lehet rögzíteni a mintavétel helyszíneit, és a minták azonosító számát. A térképnek tartalmaznia kell a táblák határait és a táblák jeleit. A mintavételezéshez megfelelő eszköz (fúró, rétegfúró, ásó) használható. A minta szállításához polietilén zacskó javasolt. További információt a Tanakajdi Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságon lehet kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!