2008.05.06. 02:27
Mire is jó a sütőtök?
A sütőtök szénhidráttartalma megközelíti a burgonyáét, karotintartalma alig marad el a sárgarépáétól. Főleg sütve fogyasztjuk, de ivólevet is lehet be ...
A melegigényes növényt májusban vetjük. Zavartalanul 22-25 fokon fejlődik. Hőingadozásokra érzékeny. Kötődés idején az alacsony hőmérséklet kedvezőtlenül befolyásolja a termést. A hideget nem bírja, virágai már 0 fokon elfagynak. Kisebb árnyékot elviseli. Régebben kukoricában köztesként nevelték. A kukorica vegyszeres gyomirtásának bevezetése kiszorította a gyomirtókra érzékeny növényt. Hosszú tenyészidejű növény, csak főnövényként termelhető. Hűvös nyarakon előfordul, hogy a termés csak egy kisebb része érik be. Termesztésében a magyar fajták terjedtek el. A kiszombori, nagydobosi, óvári hengeres és a sárga óriás fajták ismertek.
Vetésforgót igényel, és a kabakosok után nem kerülhet. Az ősszel kiszórt nagy adagú istállótrágyát meghálálja. Szerves trágya hiányában a kálium- és foszfortartalmú műtrágyákat ősszel kell kiszórni. Tavasszal az első és második kapálás után kevés nitrogén-tartalmú műtrágyával fejtrágyázzuk.
Talaját vetésre aprómorzsásra műveljük, és 2x2 méteres kötésben fészekbe vetjük. Egy-egy fészekbe 4-5 magot helyezünk el, és az első kapáláskor két növényre ritkítjuk. Ápolása háromszori kapálásból áll.
A sütőtök akkor a legízletesebb, amikor a dér már megcsípte. Ekkor keményítőtartalmának több-kevesebb része elcukrosodik. Október elején, közepén szedjük. Fagymentes, hideg, száraz helyen tároljuk. Közepes hozam esetén 5 kilogramm terméssel számolhatunk négyzetméterenként.