Gazdaság

2008.06.13. 02:27

Aratás előtti körkép

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű eső esett a megyében, meglehető- sen egyenetlen elosztással. Minden növénynek idejében érkezett a földet alapo ...

Nikl János

A másik nagyon fontos növényvédelmi tennivaló a gombaölő permetezés. Az esős, ugyanakkor meleg, párás időjárás kedvez a gombák elszaporodásának. A kertészeti kultúrákon kívül nagyon oda kell figyel-ni a kalászos gabonák és a napraforgó gombaölő kezelésére. Sok mindent már nem lehet kezdeni a repcében sem, hiszen a magas, sűrű növényállomány legfeljebb a légi úton való védekezést teszi lehetővé. Pedig az időjárás és az elmúlt évek termesztéstechnológiája, illetve a megnövekedett vetésterület együttesen hordozzák a gombabetegségek veszélyét.

A határt járva feltűnik, hogy az őszi árpák már szépen szőkülnek . Ha az időjárás is melegebbre fordul, a megye keleti felén minden valószínűség szerint Péter-Pál napja tájékán megkezdődhet e növény betakarítása. Őszi árpából a megyében mintegy 7 ezer hektárról kell betakarítani a termést. A repce a másik korán betakarítandó növényünk, amelyből rekordnagyságú területről, több mint 16 ezer hektárról kerülhet magtárba a termés. Állománya a megyében jónak mondható, és a felvásárlási árral kapcsolatos kilátások is kedvezőek. A megkötött szerződések alapján a megyében az egyik legsikeresebben termesztett növénynek tekinthetjük.

A betakarítandó búza vetésterülete közel 38 ezer hektár. Ha az aratásig nem éri különösebb időjárási katasztrófa, akkor a termés mennyisége az előző évekénél magasabb lehet. A minőség megtartására van még idő és lehetőség. Jelentős még a tavaszi árpa vetésterülete, 10 ezer hektár. A többi kalászos gabonával együtt több mint 80 ezer hektár vár learatásra. Ehhez elsősorban jó időre, szakszerű felkészülésre és jó szervezésre lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!