Gazdaság

2008.06.05. 02:29

Fuvarozók csődközelben

Szombathely - Több fuvarozó és az MKFE területi vezetője is arról számolt be, hogy az irreális bírságok és a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak ellehetetlenítik a cégek életét.

Kiss Tamás

A lapunkhoz forduló szállítmányozók nem vitatják, hogy az utakon és a szállítási piacon rendnek kell lennie, a büntetések mértékét azonban más uniós országokhoz képest horribilisnek tartják. Ugyancsak kifogásolják, hogy a magyar hatóságok nem mérlegelhetnek, holott hatalmas a különbség, hogy valaki többször és tudatosan, vagy egyszer, s akkor is csak azért lépte túl a lehetséges vezetési időt, mert nem volt hol megállnia (mint ahogy ez például az M0-áson araszolgatás közben lehetetlen is lenne).

- A normális munkavégzés feltételei nem adottak, az utak katasztrofálisak, és az európai szabványnak megfelelő parkoló is kevés - méltatlankodott lapunknak az egyik cégvezető, hozzátéve: nem elég, hogy a büntetések nem állnak arányban az elkövetett vétségekkel, de az is változó, hogy a szabálytalankodó sofőr, vagy a cég kapja-e a büntetést.

Mindezt érdeklődésünkre a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szombathelyi kontaktpontját vezető Kocsis József is megerősítette, hozzátéve: vasi és zalai fuvarozókkal beszélgetve egyre többet hallja, hogy a hatóságok a szabálytalankodó személyzet helyett inkább a cégeket bírságolják, vélhetően, mert tőlük jobb eséllyel behajthatók a büntetések.

- Érthetetlen, hogy a jogszabály szerint nem lehet tolerálni, ha egy mindaddig jól dolgozó sofőrnél becsúszik egy hiba, mondjuk elfelejt magával vinni egy dokumentumot. Aztán ezért vagy ő, vagy a munkaadója súlyos pénzeket fizethet... Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy egyrészt a hatóságok sem tévedhetetlenek, másrészt pedig minden sofőr mellett nem lehet folyamatosan ott a vállalkozó - közölte Kocsis József, hozzátéve: a bírságok mértéke mellett a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak is sújtják a vállalkozókat, főként, hogy kiadá- saik 37-38 százaléka eme költségnemből kerül ki.

Ugyanezt a lapunkhoz forduló más fuvarozók is alátámasztották, megerősítve, hogy tavaly körülbelül 25 százalékkal, idén pedig már több mint 8 százalékkal nőtt a gázolaj ára. Közülük többen is megjegyezték, hogy ilyen mértékű emelkedést lehetetlen érvényesíteni a vállalási árakban, nem beszélve arról, hogy sokan éves szerződések alapján dolgoznak, így - menet közben - lehetőségük sincs a korrekcióra.

- A haszongépjárművek által használt gázolaj korábban jóval olcsóbb volt a benzinnél. Fuvarozótársaimmal mi nem tudunk olyan üzemanyag-gyártási technológiaváltásról, ami indokolná ennek megfordulását. Hogy akkor mi lehet a háttérben? Nos, a hétköznapi autós dönthet úgy, hogy spórolásból leteszi a kocsiját, és biciklivel, vonattal közlekedik. Ezáltal kevesebb benzin fogy, és így kevesebb adóforint kerülhet az állami kasszába. Ezt pedig valahonnan pótolni kell, és félő, hogy ez a mi kárunkra történik, mert mi nem állhatunk le, kénytelen-kelletlen meg kell vennünk a drágább, nagyobb adótartalommal bíró gázolajat. Ami elveszik a benzinen a magánszektor spórolása miatt, az visszajön a gázolajon... - tárta szét karjait Kocsis József, aki nem tartja kizártnak, hogy nyár közepére 350 forint fölé kúszik a gázolaj ára.

- Elérhető lenne az üzemanyagár literenként 85 forintos adótartalmának 10-15 forint körüli csökkentése. Az érdekképviseletek törekszenek is a döntéshozókkal való érdemleges párbeszédre, eddig azonban ezt nem igazán sikerült megvalósítani. Némi reményt adhat, hogy a minisztériumok legújabb átszervezése a közlekedési szakterület megerősödését hozhatja magával, s talán lesz, akivel szakmai alapon lehet tárgyalni - zárta mondandóját a kontaktpont vezetője.A fuvarozók szerint nagy hiba, hogy nem mérlegelhetnek a hatóságok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!