Gazdaság

2008.06.09. 02:29

Tévedésbe ejtés kizárt?

Szombathely - Kósa Tamásnak elege lett a szélhámosokból, abból, hogy (és ahogy) lehúzzák a kisvállalkozókat. És a festő-mázoló-tapétázó iparos bevállalta: egyrészt, hogy arcát és nevét vállalva nyilatkozik lapunknak, másrészt, hogy olyasmiről beszél, amiről mások inkább hallgatnak.

Kiss Tamás

Elmondása szerint legalább harmincszor kereste az őt megbízó kft. tulajdonosait, akikből nagy nehezen 500 ezer forintot sikerült kisajtolnia. A fennmaradó 1,5 milliót viszont úgy gondolták rendezni, hogy újabb munkákat ajánlottak a festő vállalkozónak, illetve, hogy kap tőlük - egy 8 millió forinttal beterhelt - telket, ahova a saját hasznára építhetett volna házat. Kósa Tamás szívét egyik - bizonytalan végű munkáról és az értékesíthetetlen telekről szóló - ajánlat sem dobogtatta meg, egyre inkább nyugtalanította viszont, hogy tudomására jutott: a kft.-nek további tartozásai is vannak, s ezek végösszege már 10 millió forint felé közelít.

Kósa Tamás ekkor még egy elkeseredett próbát tett. Megtudta, hogy az egyik lakásvásárló mikor visz be pénzt - 600 ezer forintot - a kivitelező irodájába, s ekkorra ő is odament. Persze hiába, az egyik cégvezető ugyanis némi szóváltást követően elhajtotta . A hitegetés tehát folytatódott, Kósa Tamás türelme pedig egyre fogyott, főként, hogy megtudta, egy másik vállalkozónak - ráadásul olyannak, aki nála később dolgozott a cég számára - fizetett a kft.

A festőnél ekkor betelt a pohár, 2006 novemberében büntetőfeljelentést tett, ám előbb a rendőrség, majd az ügyészség is olyan határozatot hozott, hogy nem történt bűncselekmény az ügyben. Az eljáró szervek a rendelkezésükre álló adatokból azt állapították meg, hogy a feljelentésben hivatkozott csalás bűntettének törvényi tényállásában írt tévedésbe ejtés kizárt, ugyanis a Kósa Tamástól megrendelt munkák ellenértéke a feljelentett kft.-nél nem csak az alvállalkozói szerződések megkötésekor, hanem 2006 őszéig rendelkezésre állt.

Pénz viszont annak ellenére sincs még mindig, hogy Kósa Tamás a folytatásban polgári pert indított, és az eljáró bíróság - amely előtt a kft. tulajdonosai, képviselői meg sem jelentek - meg is állapította, hogy a festő követelései jogosak, s indulhat a végrehajtási eljárás. Ám kiderült, hogy Kósa Tamásnak a procedúra közel 100 ezer forintjába kerülne, amelyet persze visszakapna, ha a végrehajtás sikerrel jár, ebben azonban már korántsem volt biztos, így hagyta az egészet.

Ebben közrejátszott, hogy időközben felszámolási eljárás indult a cég ellen, s Kósa Tamás úgy értesült, hogy az APEH és a bankok úgyis elvinnék a kft. vagyonát.

Hogy mindebből mi a tanulság? Kósa Tamás szerint az, hogy nem számít, van-e szerződés, a szélhámosok bárkit megkopaszthatnak, hogy aztán néhány hét vagy akár pár nap múlva egy másik kft.-ben tűnjenek fel, mint ahogy ez a festő által elmesélt történetben is történt. Kósa Tamás szerint az építőiparban számos kisvállalkozónak van többmilliós kintlévősége. Akik megtehetik - ablakosok, fűtésszerelők -, ilyenkor visszamennek és kiszerelik az általuk korábban beépített elemeket, a kőművesek és a festők azonban tehetetlenek. Az érintettek összefogása talán visszaszoríthatná eme vadkapitalizmust, ám ehhez az kellene, hogy senki ne vállaljon munkát olyan megbízónak, akinek tartozása van.

Hogy mindez megvalósítható-e? Talán. A szakmabeliek ugyanis tudják, hogy kik a becsületes vállalkozók és kiket érdemes elkerülni, és Kósa Tamás szerint sokat segítene, ha új információikat egymással megosztanák.

(A magunk részéről várjuk a hasonló történeteket, melyeknek szívesen helyt adunk.)Sokat segíthetne, ha a tartozásokról szóló információkat megosztanák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!