Gazdaság

2008.07.16. 02:29

Felfüggesztették az aratást

Megyei körkép (tag) - Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt félbehagyták az aratást a megyében. A sok eső miatt a gabona minőségi romlására is számítani lehet.

Takács Gábor

Dr. Nikl János falugazdász elmondta: a megyében az őszi árpát és a repcét már mindenhol betakarították. A tavaszi árpa hetven százalékával is végeztek, eddig zömében jók voltak a minőségi mutatók. A búza harminc százalékát aratták le körülbelül eddig, a 4,5 tonna hektáronkénti termésátlag tűrhetőnek mondható.

Ugyanakkor a júliusi csapadékos időjárás egészen bizonyos, hogy minőségi romlást okoz a termésben, mivel az esővíz kimossa a búza sikértartalmát. Eddig mintegy negyvenes sikértartalmú gabonát is mértek a megyében, de ez a szám a későbbiekben valószínűleg romlani fog. Továbbá gondot okoz az is, hogy a megyében nagy szél tombolt az elmúlt napokban, a vihar miatt több helyen is megdőlt a búza, a földön fekvő gabona pedig könnyen penészes lehet, megfertőződhet, illetve kicsírázhat a szem. Az aratásban részt vevőknek ezért most már az a legfontosabb, hogy a betakarítás végéig ne essen eső. A minőség romlásának egyenes következménye lehet, hogy csökken a gabona ára. Dr. Nikl János úgy gondolja, hogy az aratás előtt még nem volt indokolt a hurráoptimizmus, és nem kellett volna azt hangsúlyozni, hogy az idén rekordtermés várható. A gazdálkodók esélyeit pedig rontani azzal, hogy bőven van gabona, ezáltal növekednek majd az árak.

- Amikor a gabona magtárba kerül, akkor van vége az aratásnak, most csak a félidejében járunk - tette hozzá a szakember.

A Vasaljai Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke, Szájer István elmondta, hogy az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt annyira felázott már a talaj, hogy a gépekkel még napokig biztosan nem lehet rámenni.

- A mögöttünk levő pár napban a lehullott eső mennyisége 53 és 65 milliméter között volt, így csaknem egyhavi csapadék hullott le az aratás kellős közepén. Egy szerencsénk azért mégiscsak van, hogy jeget nem kaptunk. Csütörtökre sajnos további égi áldást mondanak, már most is áll a földeken a víz, így nem tudni, hogy mikor folytathatjuk a munkát - kesergett Szájer István.

A 330 hektár őszi árpát és a 237 hektár repcét egyébként már betakarították, míg az 550 hektár búzának éppen hogy csak nekiálltak vasárnap, de azóta nem tudnak dolgozni.

- Félő, hogy nem lesz kenyérminőségű a búza, csak takarmány lesz belőle, aminek az ára lényegesen alacsonyabb. Míg ha tovább esik, akkor könnyen előfordulhat az is, hogy különféle gombás, vagy egyéb fertőzéseket kapnak a növények. Így megeshet, hogy nem is lehet értékesíteni a gabonát - tette hozzá Szájer István.

Vasváron és környékén is gondot okoz az aratásban a nagy mennyiségben lehullott csapadék. Kárpáti Zoltán, a Csörnöcmenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke arról tájékoztatott, hogy vasárnap tudtak utoljára dolgozni a földeken.

- Az őszi árpát és a 221 hektár őszi búzát már learattuk, az utóbbi gabonából még 37 hektárt kell betakarítani, ez, ha az időjárás engedi, egy nap alatt elvégezhető - emelte ki.

A térségben mintegy hatvan milliméter eső esett a napokban, így a földre egyelőre nem tudnak rámenni. Végül hozzátette, hogy még 140 hektár rozs vár learatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!